Omisiunile Annalenei, protest verde cu bucluc și amestec rusesc în campania pentru alegerile parlamentare germane
Chiar în ziua întâlnirii esențiale dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin, tabloidul Bild, din Germania, agită spiritele scriind cu litere de o șchioapă: „Se pare că Kremlinul din jurul șefului statului, Vladimir Putin (68), vrea să intervină masiv în campania electorală federală – și încearcă să influențeze rezultatul alegerilor în conformitate cu dorințele sale!” O astfel de ipoteză a umbrit și fostele alegeri prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump. În Germania, ținta unor prezumtive atacuri rusești ar fi Annalena Baerbock, candidata Verzilor. O candidată care și fară intervenție rusească oferă destulă „hrană” presei.
Bild scrie: „Oficiul pentru Protecția Constituției avertizează în raportul anual: spionii lui Putin și mass-media de propagandă vor să destabilizeze Germania. Mai ales în vizor: candidata la cancelar a Verzilor, Annalena Baerbock (40 de ani)! Una dintre metodele de atac: pe internet, informațiile sensibile capturate ar putea deveni publice în imediata apropiere a alegerilor”.
„Mijloace: spionii ruși ar putea de exemplu, cu puțin înaintea alegerilor, publica documentele personale ale lui Baerbock – pentru a-i face rău. În plus, Rusia dorește să orienteze opinia politică și publică din Germania în favoarea sa, prin propagandă, dezinformare și încercări suplimentare de a exercita influență, potrivit serviciilor de informații”.
Cu sau împotriva rușilor, temă electorală în Germania
Fară a neglija avertismentele acestor servicii, ține de evidență faptul că, de la lansarea candidaturii sale la funcția de cancelar, Baerbock a fost prinsă cu minciunele și omisiuni nu de ruși, ci de opoziție și presa din propria țară.
Prin plagiatul unei declarații aparținând lui Joe Biden, cosmetizarea CV-ului și târzia scoatere la lumină a unor venituri neimpozitate, Baerbock a încercat să fenteze electoratul. Imaginea de Alba că Zăpadă a început să se topească. Peste 100 de zile, la alegerile din toamnă, poate că va rămâne doar „o baltă de apă pe un câmp verde”.
Mass-media afină Kremlinului spune că „Noul militarism este ecologic, feminin și inteligent”, iar politica externă verde este „neocolonială, agresivă și confrontativă”. Baerbock îl critică dur pe Putin și se pronunță împotriva conductei Nord Stream 2. Co-șeful Verzilor, Robert Habeck (51 de ani), s-a pronunțat în favoarea livrărilor de arme către Ucraina.
Politicianul verde, Cem Özdemir (55 de ani), face apel prin BILD, la toate partidele, „să nu accepte nici propagandă, nici încercări de manipulare a alegerilor regimurilor nedrepte precum Putin și Erdogan”. Acesta ar trebui să fie „un consens de bază între partidele democratice din țara noastră”. Baerbock, continuă Özdemir, „nu se alintă cu dictatorii”. Liderul rus Putin „se teme de o avocată în Cancelarie, care să apere cu tărie democrația noastră liberală și pe aliații noștri”.
Candidatul la cancelar al Uniunii, Armin Laschet (60 de ani), pe de altă parte, „a vorbit favorabil și obiectiv pentru o politică mai realistă și mai mult dialog cu Moscova”, potrivit Russia Today.
CDU crește în sondaje
Cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile federale, tendința ascendentă a Uniunii în sondaje continuă. Conform barometrului de opinie al RTL/ntv, CDU/CSU au câștigat încă un punct procentual față de săptămâna precedentă. Uniunea se află acum la 28%, Verzii pierd un punct procentual și sunt la 21%.
SPD și FDP pot convinge în prezent 14% dintre cei eligibili să voteze. AfD ajunge la nouă puncte procentuale.
Comparativ cu săptămâna precedentă, viziunea electoratului asupra candidaților la cancelar s-a modificat: șeful CDU, Armin Laschet, în calitate de candidat al Uniunii la cancelar, ajunge la 23 de procente, înregistrând, astfel, un plus de 3%. Candidata la cancelar a Verzilor, Annalena Baerbock, scade un procent, ajungând la 20%. Candidatul SPD, Olaf Scholz, cumulează 15% din opțiuni.
Datele au fost colectate de institutul de cercetare a pieței și de opinie Forsa, în numele Mediengruppe RTL, în perioada 8-14 iunie 2021, fiind intervievate 2.501 de persoane.
Protest cu bucluc
În acest context de luptă electorală, o acțiune „verde” o dă în bară exact pe un stadion și sub ochii a milioane de telespectatori. Iar acest lucru ar putea avea efect asupra alegătorilor.
Un bărbat în vârstă de 38 de ani din Baden-Württemberg a aterizat cu un paramotor pe terenul arenei EM din München, în seara dinaintea începerii meciului de fotbal și a rănit doi bărbați, care au ajuns la spital.
Acțiunea a provocat un moment de șoc pentru spectatorii de pe stadion și din fața televizorului, cu puțin timp înainte de începerea jocului dintre Germania și Franța, din Campionatul European de fotbal. Avionul paramotor a planat peste arena din München, a fost prins într-o construcție de cabluri de oțel pe acoperișul stadionului și s-a apropiat periculos de spectatori, înainte de a se prăbuși pe gazon.
Acțiunea organizației de mediu Greenpeace, planificată ca un protest împotriva sponsorului Volkswagen, s-a sfârșit cu un fiasco și o anchetă penală. Pilotul a fost arestat, iar avionul său a fost confiscat. „Cartierul general al poliției din München subliniază faptul că nu înțelege astfel de acțiuni iresponsabile, cu un risc considerabil pentru viața umană”, se arată în raportul poliției.
Uniunea Europeană de Fotbal, UEFA, a vorbit despre o „acțiune nemiloasă și periculoasă” care ar fi putut avea consecințe grave pentru mulți oameni. De asemenea, Asociația Germană de Fotbal a condamnat protestul. Un purtător de cuvânt al Greenpeace a recunoscut, în timpul desfășurării jocului, că acțiunea a eșuat – și și-a cerut scuze. „Ne pare rău”, a spus el agenției de presă germane, dpa.
După protestul nereușit dinaintea jocului EM al echipei naționale de fotbal germane împotriva Franței, poliția investighează diferite infracțiuni în temeiul Codului penal și al Legii aviației. Primul ministru al Bavariei, Markus Söder (CSU), a anunțat o drastică luare de măsuri. „Aceasta nu este o infracțiune banală”, a spus el pentru Bayerischer Rundfunk.