Omniasig a deschis 63 de dosare de dauna, cele mai multe in Galati, in urma cutremurului de 5,7 pe scara Richter care a avut loc luna trecuta
Omniasig, parte a grupului Vienna Insurance Group, a deschis in total 63 de dosare de dauna, din care 38 au fost pe polite de asigurare obligatorie a locuintei, in urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea, au precizat pentru HotNews.ro oficialii asiguratorului. Pana in acest moment nu au fost platite dosare deoarece conform conditiilor de asigurare, evenimentul trebuie sa fie confirmat de o institutie abilitata. Citeste in articol in ce localitati au fost deschise dosarele si ce despagubiri estimeaza ca va plati asiguratorul.
Omniasig a comunicat la solicitarea HotNews.ro situatia dosarelor de dauna deschise in urma celui mai mare cutremur care a avut loc in acest an in Romania.
Compania a transmis urmatoarele:
„Au fost deschise in total 63 de dosare de dauna, din care 38 au fost pe polite obligatorii.
Judetele cu cele mai multe dosare deschise au fost:
– GALATI – 18
– BRAILA – 9
– VRANCEA – 9
– BACAU – 5
– BUCURESTI – 5
Despagubirile estimate – rezerva de dauna pentru dosarele deschise este de aprox 150.000 RON pentru dosarele pe polite OMNIASIG. Cele pe politele obligatorii nu se inregistreaza in sistemul OMNIASIG.
Pana in acest moment nu au fost platite dosare deoarece conform conditiilor de asigurare, evenimentul trebuie sa fie confirmat de o institutie abilitata. In acest sens, compania a transmis o adresa catre Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica a Pamantului prin care am solicitat atat confirmarea evenimentului, cat si magnitudinea si intensitatea locala pe judete.
In ceea ce priveste avariile aferente acestor dosare de dauna, cele mai des intalnite au fost fisuri in pereti si tavan, caderi de tencuiala si dislocarea tocurilor de la usi”.
Mihai Tecau, presedintele directoratului Omniasig, a anuntat joi, 4 decembrie, intr-o intalnire cu presa, ca dupa primele noua luni din acest an a trecut pe un profit de 2,2 milioane lei, fata de pierderi de 20 de milioane lei in 2013.
Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A, adica cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat an urma unui tratament termic si/sau chimic. Imobilele de tip B, adica cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.
Asigurarea obligatorie a locuintelor PAD este emisă în sistem electronic de către asigurătorii membri/actionari PAID, dar și de către societățile care au semnat protocoale de colaborare cu PAID, autorizate să încheie asigurări pentru riscuri de catastrofă.
Omniasig are protocol de colaborare cu PAID. Potrivit legii plata despăgubirilor pentru politele PAD se va face direct de către PAID în baza centralizatorului transmis de asigurătorul care a efectuat constatarea şi evaluarea prejudiciilor.
In data de 2 decembrie din acest an, PAID a anuntat ca „in primele zece zile dupa cutremur, 250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmeaza ca mai multi inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 de dosare, dintre care 94 de dosare pentru locuinte de tip A si 10 dosare pentru locuinte de tip B.