Sari direct la conținut

ONG: Numărul 119, „Telefonul copilului”, folosit pentru răfuieli între vecini. „Pun în alertă serviciile de urgență pentru a-și teroriza vecinii”

HotNews.ro
119, telefonul copilului, Foto: STS
119, telefonul copilului, Foto: STS

Sesizările false la 112 sau 119 pentru presupuse infracţiuni de „rele tratamente aplicate minorului” au devenit o nouă modă între vecinii scandalagii sau între care există diferite stări conflictuale, mai ales în Bucureşti sau în marile oraşe, au transmis, vineri seară, reprezentanţii organizaţiei ”Copiii statului eşuat”, informează News.ro.

„Sesizările false la 112 sau 119 pentru presupuse infracţiuni de «rele tratamente aplicate minorului» au devenit o nouă modă între vecinii scandalagii sau care au ceva de împărţit. Mai mulţi cititori ai paginii Copiii Statului Eşuat ne-au semnalat că astfel de cazuri au devenit tot mai dese mai ales în blocurile din marile oraşe sau din municipiul Bucureşti. Surse din sistemul de protecţie al copilului (DGASPC), din Poliţie, SMURD şi Ambulanţă, ne-au confirmat faptul că cea mai mare parte a sesizărilor primite nu se confirmă, fiind doar consecinţele unor simple răfuieli sau reglări de conturi dintre vecini”, au transmis, vineri seară, reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia avertizează că, „ascunse în spate unui fals spirit civic şi a unui fals interes faţă de binele copiilor, astfel de persoane pun în alertă degeaba serviciile de urgenţă ale statului doar pentru a-şi teroriza vecinii şi copiii lor nevinovaţi”.

„Simplele ţipete ale unor copii care se joacă în casă îi determină pe unii locatari să sesizeze autorităţile şi să acuze infracţiuni de rele tratamente aplicate minorilor. Ajunşi la faţa locului, lucrătorii Poliţiei sau ai DGASPC constată de cele mai multe ori faptul că aspectele semnalate nu se confirmă”, transmite organizația.

ONG-ul cere pedepsirea mai drastică a celor care fac apeluri nejustificate la 112 sau 119, acesta din urmă cunoscut și ca „Telefonul copilului”, unde pot fi sesizate cazurile de abuz împotriva copiilor.

„Tocmai această atitudine permisivă a autorităţilor statului a făcut ca persoanele care fac reclamaţii false să nu se teamă de consecinţele legale şi să persiste în astfel de fapte reprobabile, fără să ţină cont că mobilizarea autorităţilor pentru reclamaţii nereale poate împiedica accesul unor victime reale la serviciile de urgenţă”, se spune în comunicat.

Legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă.

INTERVIURILE HotNews.ro