ONU prezintă un raport detaliat privind abuzurile comise de Rusia în teritoriile ocupate: crime, tortură și violență sexuală
Misiunea ONU de Monitorizare a Respectării Drepturilor Omului în Ucraina a emis miercuri primul său raport amănunțit privind situația din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă după declanșarea războiului în 2022, relatează Reuters.
Deși ONU nu a avut acces în teritoriile ocupate, misiunea ONU s-a bazat pe interviuri realizate cu 2.319 persoane care au fost victime sau martore ale acțiunilor rușilor.
„Multe persoane care au trăit sub ocupație au îndurat intimidări și represiune, confruntându-se cu amenințarea violențelor, arestării și pedepse”, concluzionează raportul care subliniază că nicio persoană nu a fost trasă la răspundere pentru aceste fapte.
Moscova a negat în repetate rânduri că soldații săi au comis atrocități în timpul războiului.
Execuții și tortură
În raport, ONU precizează că anchetatorii săi au documentat executarea pe loc a 26 de civili, în mai multe incidente, precum în timpul unor percheziții domiciliare. De asemenea, alțî 30 de civili au decedat în timpul detenției. Cele mai multe execuții s-au produs între martie și mai 2022.
Tortura a fost, de asemenea, folosită pe scară largă de forțele ruse asupra deținuților ucraineni. „Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a primit mărturii credibile și de încredere privind tratamentul aplicat unor 171 de civili încarcerați și a descoperit că 90% dintre ei au fost torturați sau supuși unor rele tratamente”, se menționează în raport.
„Forțele armate ruse, forțele de ordine și autoritățile din penitenciare au folosit diverse tipuri de violență: bătăi severe, loviri, tăieri, plasarea de obiecte tăietoare sub unghii, simularea înecului sau execuției, precum și șocuri electrice”, a mai stabilit misiunea ONU.
Violență sexuală și rețineri arbitrare
Raportul mai arată că 48 de civili reținuți, inclusiv un copil, au fost supuși violenței sexuale, inclusiv viol și mutilare. De asemenea, au fost documentate 16 cazuri de violență sexuală asupra unor civili care nu erau reținuți.
Forțele ruse au mai folosit pe scară largă rețineri arbitrare în timpul ocupației, iar mai multe persoane sunt date dispărute. Aceste rețineri au venit în special în rândul soldaților ucraineni și a angajaților din serviciile de securitate, dar a fost extins și asupra altor categorii de civili. În total au fost documentate 687 de rețineri arbitrare.
ONU mai subliniază că rușii au forțat localnicii să accepte pașapoarte rusești și au folosit intimidarea și violența pentru a forța oamenii, din domenii precum educația sau securitatea, să lucreze după sistemul rusesc. Și jurnaliștii au fost presați să nu mai scrie articole considerate pro-Ucraina.