Sari direct la conținut

ONU se declară profund îngrijorată de represiunea din Venezuela și „disparițiile forțate” ale opozanților lui Nicolas Maduro

HotNews.ro
Nicolas Maduro, Foto: Pedro Rances Mattey / AFP / Profimedia Images
Nicolas Maduro, Foto: Pedro Rances Mattey / AFP / Profimedia Images

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, şi-a exprimat marţi profunda îngrijorare cu privire la numărul mare de detenţii arbitrare din Venezuela şi la utilizarea disproporţionată a forţei, precum şi la „climatul de teamă rezultat”, relatează AFP și Agerpres.

„Este extrem de îngrijorător faptul că atât de multe persoane sunt reţinute, acuzate sau inculpate pentru incitare la ură sau în temeiul legislaţiei antiteroriste. Dreptul penal nu trebuie niciodată folosit pentru a limita în mod nejustificat drepturile la libertatea de exprimare, la întrunire paşnică şi de asociere”, a mai spus Türk într-un comunicat.

„Într-un climat de teamă, este imposibil să implementăm principiile democratice şi să protejam drepturile omului. Într-un asemenea climat de teamă, când nu eşti de acord cu politica guvernamentală, nu te exprimi”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Ravina Shamdasani, într-o conferinţă de presă.

Acest avertisment survine a doua zi după apelul la măsuri dure al preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, care a cerut ca serviciile statului să acţioneze cu o „mână de fier” după manifestaţiile izbucnite în urma proclamării realegerii sale contestate atât de opoziția venezueleană, cât și de comunitatea internațională.

Realegerea sa pentru un al treilea mandat a fost anunţată la sfârşitul lunii iulie, însă opoziţia a denunţat o „fraudă masivă”. Anunţul victoriei sale a provocat proteste spontane, cu un bilanţ de 25 de morţi şi 192 de răniţi, potrivit unor surse oficiale.

„Toate decesele survenite în timpul demonstraţiilor trebuie investigate, iar cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere pentru acţiunile lor”, a cerut Türk. Citând surse oficiale, ONU afirmă că peste 2.400 de persoane au fost arestate din 29 iulie.

ONU denunță „disparițiile forțate” din Venezuela

În majoritatea cazurilor documentate de Înaltul Comisariat al ONU, deţinuţilor nu li s-a permis să-şi numească un avocat sau să-şi contacteze familiile: „Unele dintre aceste cazuri echivalează cu dispariţii forţate”, a spus oficialul ONU.

Türk a cerut „eliberarea imediată” a tuturor persoanelor reţinute în mod arbitrar şi un „proces echitabil pentru toţi deţinuţii”.

„Utilizarea disproporţionată a forţei de către forţele de ordine şi atacurile asupra protestatarilor de către indivizi înarmaţi care susţin guvernul, dintre care unele au dus la decese, nu trebuie să se repete”, a cerut el.

Acte de violenţă împotriva unor oficiali şi a unor clădiri publice au fost, de asemenea, semnalate de unii demonstranţi, a mai spus Înaltul Comisar.

Türk şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la posibila adoptare a unui proiect de lege privind monitorizarea şi finanţarea organizaţiilor neguvernamentale, precum şi a unui alt proiect de lege „împotriva fascismului, neo-fascismului şi a unor expresii similare”.

„Le cer autorităţilor să se abţină de la adoptarea acestor legi şi a oricăror altor legi care subminează spaţiul civic şi democratic din ţară”, a mai spus Türk, îngrijorat şi de faptul că unor persoane le-a fost „suspendat” paşaportul.

INTERVIURILE HotNews.ro