Sari direct la conținut

OpenAI lansează o variantă de ChatGPT mai deșteaptă. Ce poate să facă noul model de inteligență artificială

HotNews.ro
OpenAI lansează o variantă de ChatGPT mai deșteaptă. Ce poate să facă noul model de inteligență artificială
ChatGPT creat de OpenAiI (sursa Costfoto / ddp USA / Profimedia)

OpenAI a lansat un nou tip de model de inteligență artificială generativă care poate rezolva probleme complexe de matematică, informatică sau din știință. Aceste modele nu oferă răspunsul imediat, ci stau mai mult, „gândesc” și apoi prezintă un răspuns complex, în care detaliază fiecare etapă.

Un model excelent la matematică

Lansarea reprezintă un pas important spre obiectivul OpenAI de a lansa o AGI (Artificial general intelligence), o formă foarte avansată de AI, mult peste așa numitele sisteme „narrow AI” pe care le putem folosi în prezent.

Acest nou model va putea fi folosit în engleză de abonații plătitori ChatGPT Plus și este gândit să rezolve probleme matematice complexe, probleme de programare sau diverse probleme de știință. Poate, spre exemplu, să rezolve jocuri complexe de cuvinte sau să detecteze greșeli în probleme de matematică. Poate rezolva și probleme complexe de chimie.

Tehnologia se numește OpenAI o1, iar aceste noi modele se folosesc de o tehnică denumită „reinforcement learning” pentru a aborda problemele. Aceste modele au nevoie de mai mult timp pentru a analiza datele, însă oferă răspunsuri mult mai consistente și mai sofisticate. Folosind mai multă putere de computing, sunt și mai scump de gestionat, lansat și folosit.

„Am instruit aceste modele să petreacă mai mult timp gândindu-se la probleme înainte să vină cu un răspuns la ele, la fel cum face o persoană. Prin antrenament, ele învață să-și perfecționeze procesul de gândire, să încerce diferite strategii și să-și recunoască greșelile”, spun cei de la OpenAI.

Sam Altman, șeful OpenAI, și-a felicitat angajații pentru această „nouă paradigmă: o Inteligență Artificială capabilă să raționeze într-un mod complex și general”. El a admis, totuși, că tehnologia „este încă imperfectă, încă limitată și pare mai impresionantă prima dată când o folosești, decât după ce ai petrecut mai mult timp cu ea”.

OpenAI spune că aceste modele sunt gândite pentru cercetători și dezvoltatori, nu pentru user-ul obișnuit. Aceste modele de AI numite o1 au obținut rezultate foarte bune când li s-au dat probleme pentru olimpiada internațională de matematică.

„Aceste capacități îmbunătățite de raționament pot fi deosebit de utile dacă abordați probleme complexe din știință, programare, matematică și domenii similare. De exemplu, o1 poate fi folosit de cercetătorii din domeniul medical pentru a adnota datele de secvențiere a celulelor, de fizicieni pentru a genera formule matematice complicate necesare pentru optica cuantică și de dezvoltatorii din toate domeniile, pentru a construi și executa fluxuri de lucru în mai mulți pași.

Ce este Artificial general intelligence

Suntem la mulți ani de momentul când vom avea o „inteligență artificială generală”, dar ce este o AGI?

Artificial General Intelligence (AGI), cunoscută și sub denumirea de inteligență artificială generală, se referă la un tip de AI care ar avea capacitatea de a înțelege, învăța și aplica cunoștințe într-un mod similar cu o minte umană.

Diferența cheie între AGI și alte forme net inferioare de inteligență artificială constă în capacitatea AGI de a se adapta și de a rezolva o gamă largă de sarcini intelectuale, fără a fi programată specific pentru fiecare sarcină în parte.

În esență, AGI ar putea să îndeplinească orice sarcină cognitivă pe care o poate realiza un om. Acest nivel de inteligență artificială ar implica o conștiință de sine, capacitatea de a înțelege contextul, de a învăța din experiență și de a aplica cunoștințele într-un mod flexibil și creativ.

AGI va fi la „ani lumină” de ChatGPT și Google Bard, care sunt forme specializate, ce abordează sarcini specifice precum recunoașterea vocală, traducerea limbajului natural sau jocurile de strategie. AGI va fi mult mai sofisticată.

O inteligență artificială generală ar trebui să fie capabilă să se descurce cu o gamă extrem de variată de sarcini și contexte, într-un mod asemănător cu o minte umană. Este complicat să ajungi așa de departe, întrucât majoritatea sistemelor de inteligență artificială devenite în prezent „vedete” sunt specializate într-o anumită sarcină sau domeniu.

O AGI ar trebui să poată înțelege contextul în care acționează, să învețe din experiență și să se adapteze la schimbările din mediu. Cuvântul cheie aici este să ÎNȚELEAGĂ.

INTERVIURILE HotNews.ro