Sari direct la conținut

Operațiunile umanitare în Gaza au fost oprite, după ce Israelul a dat noi ordine de evacuare

HotNews.ro
Operațiunile umanitare în Gaza au fost oprite, după ce Israelul a dat noi ordine de evacuare
Bărbat plângând după o lovitură israeliană asupra unei școli din Gaza unde stăteau refugiați palestinieni - FOTO: Omar AL-QATTAA / AFP / Profimedia

ONU a fost nevoită să-și oprească luni operațiunile umanitare în Fâșia Gaza din cauza unui nou ordin israelian de evacuare care vizează orașul palestinian Deir al-Balah, unde se afla centrul de operațiuni al Națiunilor Unite, a anunțat un înalt oficial al ONU, relatează AFP.

Ordinul de evacuare a venit în timp ce ONU se pregătește să înceapă sâmbătă o campanie de vaccinare a aproximativ 640.000 de copii din Gaza, unde Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că un copil de 10 luni a fost paralizat de poliovirusul de tip 2, primul caz de poliomielită din teritoriu în 25 de ani, scrie Reuters.

„În această dimineață, am vorbit cu consilierul meu de securitate de pe teren și l-am întrebat: „sunt operații în această dimineață?”, a spus „nu, imposibil”, a declarat acesta sub condiția anonimatului.

„Motivul este legat de ordinele de evacuare sosite ieri care afectează zona Deir al-Balah unde ne-am mutat majoritatea personalului și operațiunile noastre după ordinul de evacuare de la Rafah de acum câteva luni. Ceea ce ne aduce în punctul în care nu mai putem opera. Aceasta nu este o decizie de a opri operațiunile, dar practic vorbind, nu mai putem opera”, a insistat el.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie, ONU a fost nevoită uneori să „întârzie sau să întrerupă” operațiunile sale, „dar niciodată până la punctul de a spune concret că nu mai putem face nimic”, așa cum este cazul acum, a adăugat el, asigurându-se totuși că dorește să reia operațiunile cât mai curând posibil.

“Trebuie să găsim soluții. Dacă asta înseamnă să ne oprim 24 sau 48 de ore și să începem de la zero, trebuie să o facem, dar nu plecăm. Trebuie să fim acolo pentru a oferi cât mai mult (ajutor) posibil.”

„Acum, provocarea este să găsești un loc unde să începi din nou și să lucrezi eficient.”

Negocierile în curs de desfășurare la Cairo pentru a obține încetarea focului în Gaza vor continua la nivel de grup de lucru în următoarele zile, în timp ce părțile încearcă să rezolve unele probleme specifice, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Una dintre problemele care vor fi abordate de grupurile de lucru va fi legată de schimbul de ostatici pe care Hamas îi are și de prizonieri palestinieni, a spus Kirby. Schimbul de focuri dintre Israel și Hezbollah în weekend nu a avut impact asupra discuțiilor de la Cairo, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro