Sari direct la conținut

Opozantul rus Mihail Hodorkovski, mesaj pentru români după dezvăluirile că șeful de campanie al lui Mircea Geoană a fost partener de afaceri cu un propagandist rus

HotNews.ro
Mihail Hodorkovski, Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia
Mihail Hodorkovski, Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

„Este șocant că NATO a trecut cu vederea peste astfel de lucruri când numește persoane pentru roluri atât de importante”, iar „românii trebuie să țină cont de acest lucruri când votează luna viitoare”, a transmis opozantul rus Mihail Hodorkovski într-un mesaj pe X publicat după ancheta publicată de Context.ro despre cum Rareș Mănescu, un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.

Mihail Hodorkovski este un fost afacerist rus care a fost președinte al grupului petrolier Iukos. El a intrat în conflict cu Vladimir Putin, fiind condamnat la închisoare. Organizațiile pentru drepturile omului au condamnat decizia Moscovei și au spus că este un „prizonier de conștiință”. După 10 ani petrecuți după gratii (2003-2013), a fost grațiat și a plecat din Rusia. Este considerat în prezent unul din principalii opozanți ruși, ca urmare a decesului lui Aleksei Navalnîi.

Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fost primar PNL al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

Citând investigația jurnalistică transfrontalieră, Hodorkovski are o serie de postări pe X în care scrie că critică faptul că „Mircea Geoană, numărul doi din NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate astea, partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu Kremlinul”.

„Un expert NATO a declarat pentru Dossier Center că parteneriatul lui Mănescu cu Kozlov a fost suficient de substanțial pentru ca Geoană să îl dezvăluie serviciului de securitate internă al alianței. Dar o astfel de dezvăluire nu a fost făcută niciodată”, critică Hodorkovski.

Opozantul rus amintește că, deși pozițiile lui Geoană din ultimii ani sunt critice la adresa Rusiei, el a fost acuzat în trecut de legături cu Moscova. Fostul președinte Traian Băsescu l-a acuzat că a făcut o vizită secretă la Moscova, în 2009, pe când cei doi erau contracandidați în alegerile prezidențiale.

„S-ar putea crede că Geoană a fost neplăcut surprins să audă despre aceste legături cu Rusia, date fiind declarațiile sale publice din 2022. Dar în 2009, el s-a confruntat cu critici pentru că a făcut vizite secrete la Moscova în timpul unei campanii prezidențiale anterioare. Ambasadorul SUA de atunci a declarat: «Geoană a fost întotdeauna gata să discute cu rușii»”, scrie Hodorkovski.

Șef de campanie al lui Mircea Geoană, partener de afaceri cu un propagandist rus

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.

Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări privind activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică prin mai.

Mircea Geoană acuză un kompromat

După publicarea investigației, Mircea Geoană a transmis că împotriva sa a fost declanșată o campanie de compromitere, cu proveniență externă, el indicând faptul că Rusia ar fi deranjată de candidatura unui fost înalt oficial al NATO. 

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată operațiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, susține Geoană, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

În mesajul său video, cu o durată de 1:24 minute, Mircea Geoană nu dă un răspuns punctual la informațiile publicate de Context.ro și nici nu vine cu probe care să arate că ancheta ar fi o operațiune de compromitere orchestrată din Rusia.

INTERVIURILE HotNews.ro