Sari direct la conținut

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a primit premiul Pulitzer pentru articolele scrise din penitenciar

HotNews.ro
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

​Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru că a dezaprobat războiul din Ucraina, va primi premiul Pulitzer pentru 2024 pentru opiniile semnate în Washington Post din spatele gratiilor, anunță organizatorii.

„Pentru articolele pasionate scrise în condiții de mare risc personal din celula sa în care avertizează asupra consecințelor disidenței în Rusia lui Vladimir Putin și insistă asupra unui viitor democratic pentru țara sa”, se menționează în anunțul oficial.

Premiile Pulitzer sunt acordate de Universitatea Columbia pentru succese în domeniul presei, literaturii și compoziției muzicale din Statele Unite.

Vladimir Prokhorov, avocatul lui Kara-Murza, a scris luni, pe Facebook, că cel mai bun mod de a-l recompensa pe Kara-Murza este prin eforturi active de a-l elibera și prin apeluri publice către regimul Putin.

Cine este Vladimir Kara-Murza

Kara-Murza a fost arestat în Rusia pe 11 aprilie 2022 și acuzat de „trădare”, „răspândirea de informații false” despre armata rusă și apartenența la o organizație străină „indezirabilă”.

Kara-Murza, care este de asemenea cetățean britanic, a continuat comparând procesul său cu cel al proceselor-spectacol din anii 1930, în timpul epurărilor staliniste, și a precizat că regretă doar eșecul din partea sa de a convinge oamenii de amenințarea pe care o reprezintă președintele rus Vladimir Putin.

Kara-Murza a fost un apropiat al politicianului de opoziție Boris Nemțov, care a fost asasinat în 2015.

În 2015 și 2017, Kara-Murza a acuzat că a fost otrăvit de autoritățile ruse ca represalii pentru eforturile sale de a convinge națiunile occidentale să impună mai multe sancțiuni economice Rusiei.

La începutul lui 2024, au apărut informații că opozantul a fost plasat sub cea mai dură formă de izolare față de restul deținuților.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro