Sari direct la conținut

Opt dintr-o lovitură. Avioane de război rusești, inclusiv un MiG-31 care lansează rachete hipersonice Kinjal, luate la țintă de ucraineni

HotNews.ro
Opt dintr-o lovitură. Avioane de război rusești, inclusiv un MiG-31 care lansează rachete hipersonice Kinjal, luate la țintă de ucraineni
Avion rusesc MiG-31. Sursa foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Atacul Ucrainei asupra bazei aeriene Savasleika din regiunea rusă Nijni Novgorod, efectuat pe 16 august, a distrus trei avioane rusești de război și a avariat alte cinci, a declarat miercuri o sursă din serviciul ucrainean de informații militare pentru The Kyiv Independent.

Printre avioanele rusești de luptă care își aveau baza la aerodromul Savasleika se află și aeronave MiG-31K, care pot transporta inclusiv rachete balistice Kinjal („Pumnal”), pe care Rusia le folosește cu regularitate pentru a bombarda teritoriul ucrainean.

Conform acestei surse, dronele kamikaze operate de serviciul ucrainean de informații militare (GUR) au distrus un avion rusesc MiG-31K/I și alte două aeronave Il-76. Totodată, au fost lovite și avariate alte aproximativ cinci avioane de război, printre care posibil încă un MiG-31K/I.

Atacul anterior asupra bazei aeriene Savasleika, efectuat de GUR pe data de 13 august, a lovit un depozit rusesc de combustibil și lubrifianți și a avariat un avion MiG-31K/I, a precizat această sursă.

De asemenea, au fost raportate explozii la bazele aeriene Borisoglebsk și Baltimore din regiunea Voronej în cursul nopții de 14 august. Statul General Major al forțelor armate ucrainene a confirmat atacul, afirmând că pe cele trei aerodromuri menționate se aflau bombardiere Su-34, avioane de luptă Su-35 și alte aeronave.

Unsprezece avioane de război MIG-31K/I, un Il-76, cinci elicoptere Mi-8 și Mi-24 erau staționate la baza Savasleika în momentul atacului, a mai declarat sursa, invocând imaginile din satelit ale agenției ucrainene de spionaj militar.

The Kyiv Independent notează că nu a putut verifica aceste afirmații.

Ucraina a efectuat în ultima perioadă o serie de bombardamente asupra bazelor aeriene rusești, în încercarea de a slăbi forțele aeriene ale Moscovei, semnificativ mai puternice și mai numerpase decât cele ale Kievului.

Un atac asupra unei baze aeriene din regiunea Lipețk, întreprins pe 9 august, a distrus peste 700 de bombe, a precizat o altă sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro