Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 910: Lupte acerbe la Pokrovsk / Ucraina spune că a provocat pierderi trupelor ruse în confruntările din estul Ucrainei / Moscova, ținta unui puternic atac cu drone

LIVE Război în Ucraina, ziua 910: Lupte acerbe la Pokrovsk / Ucraina spune că a provocat pierderi trupelor ruse în confruntările din estul Ucrainei / Moscova, ținta unui puternic atac cu drone
Război în Ucraina: Soldat ucrainean din Brigada de asalt aerian 80 a forțelor armate ucrainene, pe frontul din Donețk (Foto: Ethan Swope / AFP / Profimedia)

Moscova a fost vizată în noaptea de marţi spre miercuri de unul dintre cele mai puternice atacuri cu drone ucrainene din istoria sa, a anunţat miercuri primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Și alte regiuni din Federația Rusă au fost luate la țintă de către forțele Kievului.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 910, LIVETEXT:

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au fost atacate în mod repetat miercuri în jurul orașului Pokrovsk, unde forțele ruse fac presiuni pentru a înainta, dar a spus că provoacă pierderi atacatorilor, relatează Reuters.

Aramata ucraineană a declarat că au avut loc 46 de atacuri rusești pe frontul de la Pokrovsk în cursul zilei de miercuri; dintre acestea, 44 au fost respinse și două erau încă în curs de desfășurare la 19.00 GMT.

De asemenea, a mai spus că 238 de militari ruși au fost uciși sau răniți în aceeași zonă miercuri. Nu a dezvăluit pierderile ucrainene.

Atacul Ucrainei asupra bazei aeriene Savasleika din regiunea rusă Nijni Novgorod, efectuat pe 16 august, a distrus trei avioane rusești de război și a avariat alte cinci, a declarat miercuri o sursă din serviciul ucrainean de informații militare pentru The Kyiv Independent.

Ofensiva ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk dă o „lovitură dură” propagandei preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a exprimat miercuri, la Chişinău, susținerea fermă a Berlinului pentru Republica Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie presa de peste Prut, potrivit Agerpres.

În timp ce ofensiva Ucrainei în regiunea rusă Kursk captează atenția internațională și ridică moralul susținătorilor Kievului, forțele ruse continuă să avanseze în regiunea Donețk din estul Ucrainei, apropiindu-se de orașul strategic Pokrovsk, un punct crucial pentru logistica militară ucraineană. Citiți aici pe larg ce înseamnă pentru război ultimele progrese ale Rusiei și posibila cucerire a Pokrovskului.

Civilii ucraineni fug din calea trupelor ruse, care înaintează și se apropie de Pokrovsk

Populaţia ucraineană fugea miercuri din cauza avansului trupelor ruse în direcţia Pokrovsk, un important nod logistic în estul Ucrainei, de care acestea continuă să se apropie în pofida ofensivei Kievului în regiunea rusă Kursk, informează AFP.

Armata rusă a cucerit sat după sat în ultimele săptămâni în acest sector al frontului şi se află acum la circa zece kilometri de Pokrovsk, un oraş de 53.000 de locuitori pe care autorităţile ucrainene încearcă să-l evacueze de urgenţă, notează Agerpres.

Întâlnit de jurnaliştii AFP în timp ce părăsea regiunea, Maksim, de 40 de ani, a spus că situaţia este „foarte tensionată” şi că se înrăutăţeşte de la oră la oră. Blocul de opt etaje în care locuia a fost lovit recent, în timp ce se întorcea acasă. „Am decis să plec pentru că viaţa este mai importantă”, povesteşte acest miner care lucrează într-o mină din Pokrovsk.

Anatoli, de 60 de ani, spune că a fost martorul a două bombardamente. „Ce pierderi! Dar toată lumea este în viaţă, mulţumim lui Dumnezeu. Oamenii au plecat”, a spus el.

Autorităţile regionale au dispus luni „evacuarea forţată” a familiilor cu copii din Pokrovsk, un oraş care se află pe o rută care duce la Ceasiv Iar şi Kostiantinivka.

Nou semn al avansului său, armata rusă a revendicat miercuri cucerirea unui nou sat în acest sector, Jelane, aflat la circa 20 de kilometri est de Pokrovsk.

Marţi, armata rusă a anunţat că a cucerit oraşul New York, o victorie simbolică datorită numelui localităţii. Dar localitatea este de asemenea prezentată de Rusia drept o importantă platformă logistică pentru trupele ucrainene în aglomerarea de la Toreţk.

Militari şi bloggeri ucraineni au dat totuşi asigurări că o parte din New York a rămas sub controlul forţelor Kievului.

Forțele ruse au lansat 27 de bombe ghidate asupra regiunii Kursk, susține armata ucraineană

Avioanele rusești au lansat 27 de bombe aeriene ghidate asupra așezărilor din regiunea Kursk, în care se desfășoară incursiunea armată ucraineană, a anunțat Statul Major General al forțelor ucrainene, în cea mai recentă actualizare a evoluției conflictului, potrivit The Kyiv Independent.

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a afirmat că trupele Kievului au avansat între 28-35 de kilometri (18-21 mile) în regiunea rusă Kursk, în contextul în care incursiunea fără precedent a intrat în a treia săptămână. Potrivit lui Sîrskîi, Ucraina a capturat 1.263 de kilometri pătrați (488 de mile pătrate) de teritoriu rusesc și 93 de așezări.

Forțele ruse au efectuat cel puțin 17 bombardamente aeriene asupra regiunii Kursk, folosind bombe aeriene ghidate, a susținut miercuri conducerea armatei ucrainene.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Moscova a lansat săptămâna trecută un total de 750 de bombe aeriene ghidate asupra orașelor și satelor ucrainene.

Bombele aeriene ghidate, deși au o rază de acțiune mai mică decât rachetele, sunt mai ieftine de produs și sunt lansate din avioane de pe teritoriul rus sau din teritoriile ocupate de Rusia, dincolo de raza de acțiune a apărării antiaeriene ucrainene.

Rusia continuă, de asemenea, să bombardeze așezările de frontieră din regiunea Sumî din Ucraina, care se învecinează cu regiunea rusă Kursk, inclusiv satele Porozok și Poznia. Autoritățile ucrainene intenționează să evacueze în total 45.000 de locuitori din regiune, pe fondul intensificării atacurilor rusești.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, a publicat miercuri o înregistrare video care pretinde că arată atacurile piloților ucraineni asupra trupelor ruse ce „ocupă în mod activ facilități civile” în regiunea Kursk.

„Vedem totul, știm totul. Bombele noastre de precizie vă vor ajunge peste tot”, a afirmat Oleșciuk, într-un avertisment la adresa trupelor ruse.

Anna Ţivileva este o stea în ascensiune în cadrul Ministerului rus al Apărării şi are influenţă în cercul restrâns al lui Vladimir Putin. Ea este prima rudă căreia liderul rus i-a acordat public o funcţie guvernamentală. Potrivit a cinci persoane apropiate Kremlinului, fiica vărului decedat al lui Putin a fost numită secretar de stat pentru armată la sfârşitul săptămânii, după ce în iunie preşedintele o numise ministru adjunct, relatează Bloomberg, potrivit News.ro.

Relații mai puternice între Rusia și China sunt un „factor de stabilizare” pe scena internațională, în pofida conflictului din Ucraina și a tensiunilor din regiunea Asia-Pacific, a declarat miercuri premierul rus Mihail Mișustin, în timp ce omologul său chinez Li Qiang a vizitat Moscova, informează AFP.

Kremlinul încearcă să convingă publicul rus, prin intermediul presei de stat și al propagandei, că prezența trupelor ucrainene pe teritoriul regiunii ruse Kursk reprezintă „noua normalitate”, pe măsură ce înțelege că s-ar putea să nu fie în măsură să îndepărteze forțele Kievului în viitorul imediat, scrie miercuri publicația rusă independentă Meduza.

Incursiunea ofensivă armată a Ucrainei în regiunea rusă Kursk a fost pregătită cu participarea serviciilor de informaţii din SUA, Regatul Unit şi Polonia, scrie miercuri presa rusă, citând serviciul rus de informaţii externe, potrivit Reuters.

Alegerile locale programate la începutul lui septembrie au fost amânate în şapte localităţi din regiunea rusă Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, în care are loc o ofensivă ucraineană fără precedent de pe 6 august, anunţă miercuri autorităţile electorale ruseşti, relatează AFP.

O nouă lege care a intrat în vigoare în Ungaria îi poate lăsa pe refugiații ucraineni fără locuințe și fără ajutor financiar din partea statului. Legea restricționează sprijinul acordat de autorități, acesta fiind valabil de acum înainte doar pentru cetățenii care provin din părți ale Ucrainei afectate direct de luptele desfășurate pe fondul invaziei ruse, scrie miercuri BBC.

Forțele ucrainene folosesc sisteme de rachete HIMARS, fabricate în SUA, pentru a distruge poduri de pontoane și echipamente de inginerie în regiunea Kursk din Rusia, în atacuri care vizează logistica rușilor, a anunțat miercuri armata ucraineană, în contextul incursiunii sale transfrontaliere majore, potrivit Reuters.

Parlamentul ucrainean a votat miercuri pentru aderarea la Curtea Penală Internațională (CPI), Kievul încercând să aducă Rusia în fața justiției pentru crime de război, potrivit AFP.

Această decizie va deschide „posibilităţi mai mari de pedepsire a Rusiei şi va consolida izolarea Rusiei”, se felicită pe Facebook deputata Evghenia Kravciuk.

Greșeala unui general rus decorat de Putin, care a „deschis porțile” pentru forțele Kievului în regiunea Kursk

Generalul-colonel Alexander Lapin a desființat un consiliu care supraveghea securitatea în regiunea Kursk, cu doar câteva luni înainte de incursiunea trupelor ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, potrivit publicației Wall Street Journal, citată de Meduza.

Serviciile Telegram și WhatsApp, întrerupte în Rusia

Serviciile de mesagerie Telegram și WhatsApp au suferit miercuri întreruperi la scară largă în Rusia, a declarat autoritatea oficială de reglementare a mass-media din țară, Roskomnadzor.

„La 21 august, de la ora 14.00, Centrul de monitorizare și control al rețelei publice de comunicații a înregistrat o întrerupere la scară largă a funcționării mesagerilor Telegram și WhatsApp”, a declarat acesta într-un comunicat, citat de AFP.

Forțele ruse au preluat controlul asupra așezării Zhelanne, în districtul Pokrovsk din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

FOTO Preoți ruși se roagă pe un câmp pentru stingerea unui incendiu de la un depozit de petrol care arde de patru zile, în Rostov

O persoană a fost ucisă și două rănite în regiunea Kursk din Rusia după ce o dronă ucraineană a lansat miercuri un dispozitiv exploziv asupra mașinii lor, a declarat guvernatorul regional interimar Alexei Smirnov pe Telegram, scrie Reuters.

Guvernatorul din Kursk susține că o dronă ucraineană a lansat explozibil peste civili

Autoritățile ruse i-au îndemnat pe locuitorii din Kursk și alte regiuni învecinate cu Ucraina să evite folosirea aplicațiilor de dating în contextul incursiunii militare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei.

Juntele militare din Burkina Faso, Mali și Niger, state din Africa de Vest, s-au plâns în scris Consiliului de Securitate al ONU că Ucraina susține „grupuri de rebel” din țările lor și zona Sahelului, arată o copie a scrisorii.

Forțele ucrainene au distrus 50 din cele 69 de drone de atac lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, a declarat miercuri armata de la Kiev, scrie Reuters.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că alte 16 drone au fost probabil doborâte de războiul electronic în timpul atacului, care a inclus, de asemenea, două rachete balistice și una de croazieră, aceasta din urmă fiind doborâtă.

Armata a adăugat că o dronă a intrat în Ucraina din Belarus, iar alta s-a întors în Rusia.

Medvedev, mesaj tranșant privind negocierile de pace cu Ucraina

Incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk înseamnă că nu vor exista discuții între Moscova și Kiev până când Ucraina nu va fi complet învinsă pe câmpul de luptă, a declarat miercuri Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, informează Reuters.

Moscova are dificultăţi în a răspunde la contraofensiva Kievului în regiunea Kursk din vestul Rusiei, conform Departamentului Apărării al SUA, relatează DPA și Agerpres.

Alerta de raid aerian, declanșată pentru a treia oară miercuri, din cauza dronelor rusești, potrivit BBC.

Alarma a fost dată și în multe zone ale țării, cu excepția celor din vest.

Traficul aerian de pe trei dintre aeroporturile din Moscova a fost perturbat în timpul nopții, fiind instituite restricții temporare în urma atacului cu drone ucrainene, transmite Reuters.

Organismul de supraveghere a aviației Rosaviatsia a anunțat că după patru ore operațiunile au revenit la normal.

Ucraina a lansat miercuri unul dintre cele mai mari atacuri cu drone asupra Moscovei, a declarat primarul orașului, sistemele ruse de apărare aeriană distrugând 11 drone care zburau spre capitală.

Restricții temporare au fost în vigoare la aeroporturile Vnukovo, Domodedovo și Zhukovsky de la 02:31 a.m. ora Moscovei (23:31 GMT) până la 06:30 a.m., a declarat Rosaviatsia pe Telegram. Nu au existat restricții la aeroportul major Sheremetevo.

Zeci de drone ucrainene au atacat Rusia

Forțele ucrainene au lovit un sistem de rachete antiaeriene S-300 în regiunea Rostov din sudul Rusiei, a declarat miercuri Statul Major de la Kiev, informează Reuters.

Conform sursei citate, lovitura a avut loc în cursul nopții în apropierea așezării Novoshakhtinsk iar consecințele încă sunt evaluate.

Sistemul S-300 a fost folosit pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina, potrivit Statul Major General de la Kiev.

„Au fost observate explozii la punctele de ochire specificate”, a afirmat Statul Major General într-o declarație. „Acuratețea loviturii este în curs de evaluare”.

Guvernatorul Rostovului, Vasili Golubev, a declarat că forțele de apărare aeriană au distrus o rachetă lansată de Ucraina deasupra regiunii sale, însă Ministerul Apărării din Rusia nu a menționat incidentul în declarația sa zilnică privind armele aeriene distruse.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 45 de drone pe care Ucraina le-a lansat în timpul nopții și care vizau Moscova și alte câteva regiuni, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării.

Unsprezece dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Moscova, 23 deasupra regiunii de frontieră Briansk, șase deasupra regiunii Belgorod, trei deasupra regiunii Kaluga și două deasupra regiunii Kursk, a precizat ministerul într-o declarație pe Telegram.

Sistemele ruse de apărare aeriană au distrus cel puțin 10 drone care zburau spre Moscova, potrivit declarațiilor făcute de primarul orașului, citat de Reuters.

Numărul adolescenților care termină liceul, se alătură armatei ruse și apoi mor pe câmpul de luptă este tot mai mare, scrie publicația independentă Meduza, care citează site-ul Holod. Potrivit acestuia, cel puțin 13 ruși în vârstă de 18 ani au murit între 15 iunie și 15 august 2024. Jurnaliștii de aici au stat de vorbă cu familiile unora dintre ei.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de marți, ziua 909 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro