Opulenta, pisici, film antropologic si Boia. Alege din Ghidul National de Weekend
Doua festivaluri de film sunt in weekend: “UrbanEye” si “Culese din Balkani”. Lucian Boia vorbeste despre Marea Unire din 1918, iar Svetlana Castean va purta un dialog cu Mircea Cartarescu. La Cinema Muzeul Taranului puteti vedea un documentar despre muncitorii brasoveni care au luat cu asalt sediile partidelor comuniste in 1987, iar in barul Macaz un spectacol despre protestele detinutilor din inchisori. Va fi Dias de Muertos la Muzeul Literaturii. La Romexpo defileaza matzele: e show-ul pisicilor, dintre care doar una va primi titlul de Miss. In Cluj e Saptamana Tehnologiei. La Brasov un cercetator obscur organizeaza un curs de numerologie. Vor fi si party-uri: un bal mascat, o seara disco, o petrecere cu titlul “Opulenta, Lux, Sclipici”.Und-te duci? Da-ne semn pe Facebook!
1 – 5 noiembrie FESTIVALUL DE FILM “OCHIUL URBAN”
Festivalul este pentru urbani pasionati de urban, care poseda ochi urbani. https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2017-11-2-22090194-0-ochi-urban.jpg Daca esti pasionat de viata urbana si mediul care te înconjoara, poti vedea în premiera filme despre orase si comunitati din tari ca Liban, Cuba, Rusia, India, Danemarca, S.U.A. In focusul festivalului vor fi: dreptul la locuire si spatiu public, migratia, spatii culturale la granita utopiei, portrete ale arhitectilor/designerilor si land art.
2 noiembrie Documentarul BRASOV 1987
Pe 15 noiembrie 1987, la Brasov s-a strigat “Jos Ceausescu” si “Jos comunismul” si mii de muncitori au luat cu asalt sediile partidului comunist (judetean si municipal) si le-au devastat într-o explozie de manie si resentiment. In mediile de informare din tara nu s-a spus nimic despre revolta de la Brasov, al doilea mare oras al tarii la vremea respectiva. https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2017-11-2-22090200-0-brasov.jpg S-au sters rapid toate urmele, s-au luat masuri represive menite sa induca teama, cazul a fost musamalizat. Nucleul dur al muncitorilor revoltati a fost spart prin condamnarea lor pentru “huliganism” si deportarea în diverse zone ale tarii. 30 de ani mai tarziu, putina lume stie si isi aminteste de revolta muncitorilor din Brasov. Jurnalistul Liviu Tofan prezinta documentarul pe care l-a regizat: „Brasov 1987, 2 ani prea devreme”. Dupa proiectia filmului, regizorul, un grup de muncitori brasoveni si istoricul Marius Oprea vor raspunde întrebarilor din sala.
2 noiembrie DIA DE MUERTOS LA MUZEUL LITERATURII
Morbid via Mexic. Daca americanii ne baga-n sperieti cu Halloweene, mexicani ne dau muerte la aceasta Zi a Mortilor Lor. Parca aveam si noi ceva cu Sambata Mortilor, deci moarte sa fie, ca zile in care s-o sarbatorim se gasesc! Vedeti acolo la Muzeul Literaturii traditii mexicane, mituri si legende hispanice, un animator care va distra copiii si o conferinta despre scriitorii mexicani care au abordat tema mortii.
2 noiembrie DANCE LOLA DANCE – PETRECERE BIZARA
Muzica cool, cu piese de pe sountrack-ul unor filme clasice si cult, din sitcom-uri, filme cu adolescenti, productii obscure sau blockbustere, pop culture si altele. O petrecere cu tematica cinematografica.
2 noiembrie EVENIMENT LUCIAN BOIA – “IN JURUL MARII UNIRI DE LA 1918”
joi, 2 noiembrie, ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, are loc lansarea cartii „În jurul Marii Uniri de la 1918. Natiuni, frontiere, minoritati“ de Lucian Boia, recent aparuta la Editura Humanitas. „Sarbatorirea Marii Uniri e cu totul legitima. E legitima si o doza de mitologie: toate natiunile o au! Dar avem nevoie, dincolo de comemorari si de simbolistica eroica, si de o istorie facuta fara prejudecati, in spiritul unei abordari critice. Cel putin din partea istoricilor profesionisti! Ne trebuie in tot cazul o istorie europeana. Romania nu e o insula, e parte a unui ansamblu. Nu ne putem izola, nici în interpretarea istoriei, nici în modul cum ne raportam la ziua de azi ori de maine. Daca privim izolat crearea Romaniei Mari, riscam sa facem abstractie de evolutiile globale si totul sa ni se para minunat. În fapt, Romania Mare a evoluat pe o scena extrem de fragila, cu primejdii rasarind la tot pasul – si, desigur, istoria înca nu s-a încheiat. Calea europeana nu înseamna revenirea la vechi frontiere, ci, ca tel final, disparitia frontierelor si transformarea Europei dintr-un continent pana nu demult conflictual într-o casa în egala masura primitoare pentru toti locuitorii sai. Miza, pentru noi toti, nu e trecutul, ci viitorul.“ – Lucian Boia
2 noiembrie SAPTAMANA TEHNOLOGIEI LA CLUJ
Un salon educational care include: o seara de gaming, un forum dedicat oraselor inteligente, gala premiilor industriei, hackathon-ul si expozitia cu obiecte inteligente si tehnologii ale viitorului – ExpoTech.
2 noiembrie – 10 noiembrie ANATOL BASARAB – CURS DE NUMEROLOGIE, BRASOV
Numerele sunt vibratii, ne spune Anatol Basarab, numerolog. Seminarul este dedicat celor care stiu ca 1 + 1 = 2, dar si cat de mult ne influenteaza la nivel spiritul aceasta constatare. Mergeti sa invatati ce este numerologia cu Anatol?
2 noiembrie INTALNIRE CU MIRCEA CARTARESCU
Pe 2 noiembrie începem sezonul 3 al Intersectiilor de miercuri, care se va încheia la sfîrsitul lunii iulie 2018. „Scriu pentru prieteni, scriu pentru adversari, scriu pentru toata lumea.” (Mircea Cartarescu) Sezonul incepe cu scriitorul Mircea Cartarescu, într-un dialog despre locul literaturii în lumea în care traim, despre rolul operei în viata de scriitor, despre rolul jurnalului în interiorul operei, despre felul în care scriitorul rezoneaza cu tot ceea ce se întîmpla în jurul sau.
3 – 5 noiembrie CULESE DIN BALKANI. FESTIVAL INTERNATIONAL DE FILM ANTROPOLOGIC
Filme documentare In premiera realizate de regizori, antropologi & etnologi, filme documentare realizate de studenti, filme documentare realizate de adolescenti, laboratoare antropologice, concert Balkan Taksim, Balkanton Party, Laboratorul muzical al Marucai, lansare Oamenii Patrimoniului, cantari ciobanesti din Vrancea, povesti si degustari de tuica, vin si braga, toate cu intrarea libera ca pasarea cerului.
3 noiembrie FESTIVALUL “SUNTEM POVESTI”
Un spectacol de improvizatie, sustinut de povestitorii internationali. Renumitii povestitori Jeff Gere din Hawaii, Anne Glover din Canada, Alicia DongJoo Bang din Coreea de Sud, John Mukeny Namai din Kenya, Giorgiana Popan din Arad si Adriana Ene din Bucuresti spun povesti la Festival.
3 noiembrie TUR VIRTUAL prin BUCURESTIUL ANULUI 1941
BUCURESTI 41 Tur Virtual este un proiect de realitate virtuala (VR) care combina tehnici compozite pentru a realiza un produs stereoscopic imersiv. Ce? N-am inteles nimic. In fine, deci e un tur virtual al Bucurestiului cu ochelari VR – realitate virtuala. Poti vedea cum arata Bucurestiul in 1941. Cum era Bucurestiul anului 1941? Mai frumos? Era mai bine?
3 noiembrie PARTY – OPULENTA, LUX, SCLIPICI
Opulenta Lux Sclipici, o co-productie de rusine romaneasca, regizata muzical de Cristi si Serghei. (autodenumindu-se: doi deejay de ocazie cu muzica de dezmat). Sclipici scump din partea casei.
PROTESTE IN SISTEMUL PENITENCIAR 2017 marcheaza trecerea a 20 de ani de la cele mai masive proteste din sistemul penitenciar romanesc, în care 3000 de persoane încarcerate au refuzat hrana si au contestat conditiile de detentie. Spectacolul “Tuhaus” se apleaca asupra conditiilor de detentie si asupra resorturilor pe care unii detinuti le gasesc pentru a le contesta. Tuhaus este o invitatie de a reflecta asupra felului în care criminalizarea, vina si pedepsirea sunt întelese si operate de catre societatea contemporana.
3 noiembrie CONCERT SoundMaze si Interludic live la Hybrid SoundMaze – pop-rock, funk, jazz.
Trupa a debutat pe scenele din Bucuresti in luna noiembrie a anului 2014. De atunci aceasta isi poarta ascultatorii in labirintul stilurilor muzicale de la pop-rock la reggae cu influente indraznete de jazz si funk. Pe langa numeroasele aparitii scenice din Bucuresti, trupa SoundMaze a participat la concursul Rock Frate si a sustinunt si un concert full unplugged. In repertoriul trupei se gasesc si cover-uri reinterpretate intr-o maniera originala, spre deliciul publicului. Interludic – jazz / funk / neofolklore. O formula bucuresteana nascuta recent, abordeaza genul neofolklore, modelat cu influente jazz, funk si rock. Grupul alcatuit din voce, chitara, bass si tobe, revitalizeaza compozitii din folclor într-o lumina inedita si scoate la iveala potentialul muzicii romanesti în contextul contemporan.
4 – 12 noiembrie SALONUL AUTO BUCURESTI
Reno, Dacie, Pejo, Bemveu sau Gip? Ce masina-ti place? Tendintele auto 2017 – 2018 si peste 300 de modele expuse te asteapta la Salonul Auto Bucuresti si Accesorii 2017 de la Romexpo.
4 noiembrie CONFERINTA despre ARTELE MARTIALE
Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, Masteratul de Istoria ideilor, Mentalitatilor si Culturii de Masa, alaturi de Raiden Dojo Bucuresti, International Research Center for Japanese Studies (Nichibunken – Kyoto) si Nichifutsukaikan –Tōkyō, au deosebita onoare de a va invita la o conferinta cu un titlu interminabil, care te oboseste ca o lupta intre doi samurai: „Evolution of movement in Traditional Martial Arts, from past to nowadays. Non-verbal Communication, Body Language and Visual Signs in Classical Martial Arts”, sustinuta de dr. Kacem Zoughari. Conferinta va fi în limba engleza.
Este fix ceea ce pare: o petrecere disco. Daca vrei insa sa mergi la petrecere, trebuie sa te dau un pic in spectacol. Organizatorii fac cu ochiul lor PR-ist si-ti zic asa, la modul hlizelii: “ia-ti ochelari de soare argintii, pantalonii evazati, pantofii colorati, camasi cu guler lung, tricouri curcubeu, peruci afro sau orice element specific…si adauga cat mai mult sclipici. Noi iti pregatim decorul special: joc de lumini psihedelic si multa muzica disco.” Vei asculta hituri de Abba, Gloria Gaynor, Boney M, Bee Gees sau The Village People, insa playlistul ramane deschis la orice sugestie in tema.
4 noiembrie CATSHOW INTERNATIONAL.
Titlul de “Miss” acordat unei pisici Un show al pisoilor & cotoilor. Se da titlul de Miss & Mister Un juriu international va alege cea mai frumoasa matza dintre rasele: Persian, Exotics, Maine Coon, Norwegian Forest Cat, Ragdoll, Turkish Angora, Bengal, British Shorthair, Devon Rex, Don Sphynx, Russian Blue, Singapura, Sphynx, Burmese, Orientals and Siamese, Sacred birmans, Siberian Inainte de show, matza va trebui sa treaca printr-un aprig control veterinar: vor fi cautate de adeverinte care atesta faptul ca nu au paraziti si ca sunt vaccinate impotriva turbarii, panleucopenia felina, calcivirus si herpes felin. De asemenea, stapanii trebuie sa prezinte un certificat care sa arate ca pisoiul detinut nu este surd.
4 noiembrie REIKI PENTRU NEOFITI
Cu profesor Liliana Elena Varban puteti invata Reiki, care este o tehnica energetica japoneza, bazata pe naturalete, care foloseste mainile pentru canalizarea energiei, ca punte de legatura cu energia Vitala a Universului. Nu stim ce inseamna, ne ducem cu mainile goale si asteptam sa ne dea Universul energie, altfel vom fi deziluzionati.
4 noiembrie GATIM PENTRU OAMENII STRAZII
Puteti aduce haine sau alimente in saptamana dinaintea proiectului. Intre orele 11-18, pe str Sepcari nr 9,blocul cu Fornetti la parter,zona Piata Unirii.
5 noiembrie ACASA – Lansare de carte la MNAC
Timp de un an, copiii care au trait în Delta Vacaresti si-au documentat fotografic tranzitia de la o viata în salbaticie la cea de premianti scolari. Am ales cele mai puternice fotografii ale lor si le-am alaturat povestii scrise de jurnalistul Radu Ciorniciuc. A iesit un album. Lansarea cartii va fi însotita de un mix de arte vizuale si performative, un loc de joaca incluziv, o masa rotunda la care se va discuta despre modele de interventie sociala si de o mica petrecere în cafeneaua muzeului.
5 noiembrie HER VOICE | Voce, poezie si femei
Diana Voinea a ales sa înregistreze vocile a trei poete pe care le admira, trei femei care vorbesc despre voce si dau glas propriei poezii: Angela Marinescu, Svetlana Carstean si Cosmina Morosan. Diana Voinea este copywriter. De doi ani se plimba cu un recorder în geanta si înregistreaza sunetele orasului. Cam tot ce a înregistrat într-un an a folosit pe un album de field recording ambient. Asculta cateva podcasturi si pune la cale unul. O intereseaza memoria vocilor si povestile create cu sunete. Mara Maracinescu se dedica sunetului ca editor de filme si emisiuni de televiziune, iar ca artist documenteaza peisajul sonor al orasului natal. S-a apucat de înregistrari de teren în 2009 si de atunci colectioneaza sunetele Bucurestiului si pe cele ale prietenilor ei de aici. O intereseaza ecologia acustica si sustine ascultarea activa. Aduna de mai bine de un an vocile parintilor, a rudelor si a prietenilor în cautarea întelesurilor uneori domestice, alteori „istorice”, mai recent politice ale feminismului.