Sari direct la conținut

Orașul Dubrovnik, considerat perla coastei croate, pregătește noi măsuri împotriva turiștilor străini

HotNews.ro
Dubrovnik, Croatia, Foto: Angelo Cavalli / robertharding / Profimedia Images
Dubrovnik, Croatia, Foto: Angelo Cavalli / robertharding / Profimedia Images

Autoritățile din orașul istoric croat Dubrovnik, una dintre cele mai populare destinații turistice ale țării, vor să îi atragă înapoi pe localnicii alungați de creșterea vertiginoasă a costului traiului din cauza turismului de masă, relatează Reuters.

Faimos datorită bisericilor sale baroc, palatelor renascentiste și peisajului spectaculos de pe coasta Mării Adriatice, Dubrovnik atrage milioane de vizitatori, fiind nu doar o destinație populară în sine, ci și un popas important al vaselor de croazieră.

Însă succesul turistic al orașului inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO a venit cu costuri pentru localnici.

Turiștii se înghesuie pe străzile înguste ale localității iar prețul chiriilor a crescut vertiginos.

Doar 30% din locuințele din centrul vechi mai sunt ocupate acum de localnici.

Înainte de destrămarea Yugoslaviei la începutul anilor 1990 și Războiul croat de independență orașul număra în jur de 5.000 de locuitori. Însă în prezent doar 1.200 de croați locuiesc aici.

Dubrovnik a început să ia încă din 2018 anumite măsuri pentru a limita numărul de turiști

„Tinerii ne vor părăsi, ei vor pleca în alte locuri fiindcă va fi imposibil să trăiești în Dubrovnik”, a declarat primarul orașului, Mato Frankovic, pentru Reuters.

Frankovic afirmă că autoritățile locale se pregătesc să adopte în luna aprilie un act normativ care să interzică noi închirieri de locuințe pe termen scurt în centrul vechi al orașului și zonele învecinate. Orașul italian Florența a adoptat o lege asemănătoare anul trecut.

Primarul croat afirmă însă că mutarea pe care o pregătește consiliul local din Dubrovnik este necesară pentru a îndeplini anumite reguli legate de apartenența orașului la Patrimoniul Mondial UNESCO.

Autoritățile locale au început deja să cumpere apartamente în oraș pentru a le închiria unor familii tinere pe o perioadă de 10 ani, urmând de asemenea să interzică închirierile pe termen scurt ale locuințelor din clădirile mari de apartamente.

Noile măsuri vin după ce în 2018 autoritățile din Dubrovnik au limitat la 4.000 numărul turiștilor care pot debarca simultan de pe vasele de croazieră.

„Vom proteja fundația istorică a orașului și face posibil ca oamenii să trăiască și petreacă timp aici”, afirmă acum primarul Frankovic.

Tot mai multe destinații turistice populare din Europa s-au săturat de turismul de masă

Eforturile orașului croat vin în contextul în care un număr tot mai mare de localități europene cu mulți de vizitatori străini încearcă să limiteze numărul de turiști pentru a ține sub control creșterea prețurilor și alte repercusiuni negative asupra localnicilor și a patrimoniului local.

Veneția, de exemplu, a decis după ani de zile de dezbateri în acest sens să implementeze o taxă turistică pentru vizitatorii care intenționează să petreacă doar o noapte în oraș.

Însă, la fel ca în alte localități europene, și în Dubrovnik există oameni care nu privesc cu ochi buni schimbările.

Vedran Miovic, șeful agenției Hedera care administrează în jur de 150 de unități de închiriere în orașul croat, afirmă că acestea sunt „mult mai bune pentru comunitate” comparativ cu marile hoteluri, despre care spune că aduc câștiguri doar lanțurilor hoteliere străine.

Însă Marija Trojenovic, a cărei locuință se află în centrul istoric din Dubrovnik, este încântată de planurile autorităților.

„Aduceți-i pe oameni înapoi în oraș deoarece oamenii fac orașul”, a declarat ea pentru Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro