Orban: Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții și, mai ales, un eșec impardonabil al președintelui Iohannis
Fostul premier Ludovic Orban susține că votul Austriei și Olandei împotriva aderării Românei la Schengen este și rezultatul „unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești”.
„Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis.
Astăzi, două țări au votat împotrivă: Austria și Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziția Austriei a surprins complet oficialii români și reprezintă o schimbare de poziție care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomației românești, care au reacționat tardiv și stângaci. Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați de Bulgaria la votul de aderare la spațiul Schengen, deși se știa că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României. Susțin și eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este și rezultatul unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.
Fostul premier susține că „cineva trebuie să plătească pentru eșec”.
„Simpla aruncare a oprobiului public asupra statelor care au votat împotriva aderării României nu ne folosește la nimic. Este necesară o analiză serioasă a greșelilor comise și o regândire a strategiei de aderare la Schengen. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea de a ataca la CJUE decizia”, spune Orban.
România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.