Ordonanta de Urgenta care prevede crearea sistemului de avertizare a populatiei in caz de dezastre naturale, blocata. Ministerul de Interne cere mai multa transparenta si considera ca nu e cazul unei situatii de urgenta pentru ca nu exista prognoze despre viitoarele vijelii
Directia Juridica din Ministerul Afacerilor Interne a blocat un proiect de ordonanta de urgenta pentru realizarea unui sistem de avertizare a populatiei in situatii de urgenta. Directia Juridica din MAI arata, intr-un document consultat de HotNews.ro, ca solutia unei Ordonante de Urgenta nu e potrivita si reclama modul netransparent de finantare a proiectului. Dar una dintre principalele obiectii este ca „lipsa unor informatii clare despre iminenta producerii unor evenimente negative (meteo sau de alta natura) face ca situatia de fapt sa nu poata fi incadrata nici in categoria situatiilor urgente”.
Proiectul ordonantei de urgenta a fost initiat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), structura a aceluiasi Minister de Interne, imediat dupa vijeliile care au afectat grav vestul tarii in urma cu doua saptamani. Presedintele Klaus Iohannis si premierul Mihai Tudose au cerut rapid o solutie pentru realizarea acestui sistem de avertizare a populatiei in caz de crize majore.
Obiectia Directiei Juridice din Ministerul Afacerilor Interne se bazeaza pe faptul ca legislatia romana (legea 481/2004) prevede deja existenta unui Sistem national integrat de instiintare, avertizare si alarmare a populatiei, astfel incat nu ar fi nevoie de o ordonanta de urgenta pentru crearea acestuia.
Juristii din MAI reclama ca fiind netransparenta propunerea IGSU de finantare a sistemului de avertizare. Astfel, IGSU a propus finantarea cu 6,7 milioane de euro din Fondul de rezerva al Guvernului si atribuirea contractului prin negociere fara publicare prealabila. Directia Juridica din MAI cere o procedura competitiva pentru atribuirea contractului in locul negocierii fara publicarea anuntului de achizitie.
Mai mult, Directia Juridica din MAI se opune si platii in avans a 40% din suma necesara realizarii sistemului de avertizare, aratand ca ar fi vorba de o derogare de la lege care nu se justifica.
Directia Juridica recomanda renuntarea la Ordonanta de Urgenta si realizarea unui proiect de lege pentru crearea acestui sistem de avertizare.