Sari direct la conținut

[P] Milioane de români beneficiază de măsurile PSD care au dus la reducerea inflației

Statistici, Foto: freepik.com
Statistici, Foto: freepik.com

Măsurile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu produc efecte și în alte sectoare decât cele direct vizate. Pe lângă impactul direct de scădere continuă a inflației și creșterea puterii de cumpărare a românilor, efectul se resimte și în sectorul de creditare, unde cei care au credite vor plăti mai puțin pentru următoarele rate.

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că inflația a scăzut constant după revenirea la guvernare a PSD și a ajuns la nivelul de 5,1% în mai 2024, o scădere importantă de la peste 10%, la preluarea conducerii Executivului de către Marcel Ciolacu. Mai mult, lichiditățile de pe piața bancară se apreciază constant ca urmare a avansului economiei.

Acești factori au făcut ca după creșterile abrupte din urmă cu doi ani, dobânzile la credite și indicii IRCC, ROBOR și Euribor să fie în scădere. De la 1 aprilie, IRCC a coborât la 5,90 %, iar de la 1 iulie va fi 5,86 %. ROBOR-ul la 3 luni a scăzut cel mai mult, de la 6,31 % la 6,11 %, iar Euribor a pierdut o zecime și este la 3,9%.

De acest lucru beneficiază românii care au deja credite, pentru că ei vor plăti mai puțin la următoarele rate. Și sunt șanse mari ca sumele economisite să fie din ce în ce mai mari, în condițiile în care inflația coboară sub ținta asumată de Premierul Marcel Ciolacu, de 5%, o astfel de valoare urmând să atragă și o diminuare a dobânzii cheie a Băncii Naționale a României, care este în momentul de față de 7%.

BNR confirmă efectele pozitive ale politicii economice a PSD

Un semnal pozitiv în acest sens vine de la Banca Națională a României. BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în ultimul raport. Aceste date sugerează și un drum ferm către stabilizare economică după perioade de volatilitate.

În egală măsură, scăderea indicilor bancari și majorarea salariilor, ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul PSD, se reflectă și în creșterea numărului de credite noi accesate de români. Datele BNR arată că acestea au înregistrat o creștere accentuată în primul trimestru din 2024, luna martie aducând un volum istoric de circa 4,2 miliarde de lei al finanţărilor noi de acest tip. Conform sursei citate, raportat la aceeași lună din 2023, volumul a fost de aproape 2,5 ori mai mare, împrumuturile de consum noi ale populaţiei fiind atunci de 1,7 miliarde de lei.

Articol susținut de PSD