Sari direct la conținut

[P] Noi investiții anunțate de companiile românești, prin Planul Strategic al PSD pentru industria agroalimentară

[P] Noi investiții anunțate de companiile românești, prin Planul Strategic al PSD pentru industria agroalimentară
Investiție Foto: freepik.com

62,5 milioane de euro, din care mai bine de jumătate fonduri nerambursabile, vor da naștere în județul Bacău, celei mai mari fabrici de procesare a cartofilor din România. Contribuția statului se ridică la peste 38 de milioane de euro, parte a politicilor Guvernului Ciolacu menite să asigure românilor hrană sănătoasă la prețuri accesibile.

O nouă investiție în industria de procesare va fi finanțată prin Programul National de Investiții InvestAlim, parte a Planului Strategic al Guvernului PSD. Grup Șerban Holding va investi în Sascut, județul Bacău, 62,5 milioane de euro, din care 38 de milioane de euro fonduri nerambursabile europene și de stat, într-o fabrică de procesare a cartofilor și extinderea capacității de depozitare frigorifică pentru legume.

Aceste investiţii, realizate prin proiectul naţional InvestAlim şi cu sprijinul fondurilor europene prin AFIR, închid cercul lanţului nostru de producţie: de la recoltare, la procesare, depozitare şi livrare. Astfel, obţinem un control complet al procesului, asigurând o calitate constantă şi o eficienţă superioară”, a declarat Irina Şerban, co-fondatoare Grup Şerban Holding.

Statul pune la bătaie jumătate din banii investiți în fabrică

Investiția totală în fabrică se ridică la  47,2 milioane euro, din care 28,3 de milioane de euro reprezintă fonduri de stat, nerambursabile. Lucrările de construcție au ca termen de finalizare 2028 când grupul ar trebui să inaugureze cea mai mare linie de procesare a cartofilor din portofoliul unei companii cu capital românesc. Noua fabrică va avea cea mai mare linie de procesare a cartofilor din România a unei companii cu capital românesc, iar producţia va fi destinată atât pieţei locale, cât şi celei internaţionale.

Sprijin guvernamental de peste 65% și pentru investiția în depozitele frigorifice

Cel de-al doilea proiect cu finantare AFIR are în vedere realizarea unor hale de depozitare şi procesare a cartofilor. Valoarea totală a investitiei este de 15,3 milioane de euro, din care 9,99 milioane euro fonduri de stat, nerambursabile. Acest proiect va permite companiei să ajungă la o capacitate totală de 51.500 de tone de depozitare frigorifică, fiind  principalul depozitar frigorific din România.

Interes major al companiilor pentru măsurile de investiții

Grup Șerban Holding s-a numărat printre cei 428 de procesatori care au depus solicitări de finanțare. Cererile acestora au fost de 1,13 miliarde de euro, sumă de cinci ori mai mare decât bugetul total, demonstrând interesul companiilor pentru programele lansate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu de susținere a producției de alimente din România. 

„Mă bucură interesul foarte mare al procesatorilor pentru această măsură din Planul Strategic. România are nevoie de procesare, am spus-o de fiecare dată și o voi repeta cu orice ocazie. În cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate poate ajunge la 10 milioane de euro pentru fiecare proiect de înființare a unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Faptul că succesul Programului INVESTALIM este dublat de interesul manifestat de procesatori pentru această măsură de investiții ne arată că suntem pe drumul corect în ceea ce privește sprijinirea producției românești”, a declarat ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu.

Până la finalul anului se vor lansa alte 6 linii de finanțare europeană, cu un buget total de peste 400 de milioane de euro

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Agriculturii, până la sfârșitul anului se vor lansa alte 6 linii de finanțare cu fonduri europene. Bugetul total al acestora depășește 400 de milioane de euro. Printre intervențiile care vor fi lansate se numără și câteva așteptate cu extrem de mult entuziasm de către beneficiari, cum ar fi cele pentru micii fermieri și pentru tinerii fermieri recent instalați.

Articol susținut de PSD