Sari direct la conținut

​[P] VIDEO INTERVIU Daniel Dines, fondatorul UiPath, despre provocarile unui start-up din domeniul roboticii software: La inceput credeam ca e suficient sa creezi un produs si lumea o sa navaleasca pe el. Nu a fost asa

Smile Media
Daniel Dines, fondatorul UiPath, Foto: Hotnews
Daniel Dines, fondatorul UiPath, Foto: Hotnews

Daniel Dines, fondatorul UiPath a discutat in cadrul unui interviu despre robotica software si despre provocarile companiei intr-o industrie aflata inca in stadiul de pionierat in Romania: “Noi tintim sa lucram cu cei mai buni dezvoltatori de software pe care ii putem gasi in Romania, care vor lucreze intr-o companie care isi dezvolta propriul ei produs, care are propriul ei destin”.

Cand si cum a inceput povestea UiPath

Povestea UiPath a inceput la sfarsitul anului 2005 cand mi-am lasat locul de munca de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit sa ma intorc in Romania sa pornesc o companie. Si atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfarsitul unui ciclu de viata al unui produs Microsoft, si de aici mi-a venit ideea de a lucra in automatizari in procese de business.

In 2005 cand am revenit in Romania, am inceput prin a oferi consultanta software la diverse companii pentru a putea sa finantez dezvoltarea de produse proprii. Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce inseamna sa-l comercializezi. Pur si simplu am sarit in Ocean. Bineinteles ca am fact toate greselile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce inseamna un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie inceput.

Am inceput sa lucram creeand niste produse pentru consumatori. Atunci credeam ca e suficient sa creezi un produs si lumea o sa navaleasca pe el. Imi aduc aminte cand noi am dezvoltat prima versiune si am pus-o pe internet, noi ne asteptam sa avem 1 milion de descarcari. Cred ca am lucrat doi ani de zile la un produs de genul acesta, dar aproape nimeni nu l-a descarcat. Sunt convins ca si astazi, daca cineva dezvolta o aplicatie pentru IOS sau Android crede ca va avea 1 milion de descarcari, dar nu va fi asa. Ca sa construiesti un business ai nevoie sa intelegi care este dinamica pietei, cum sa faci marketing, sa iti intelegi clientul.

Potentialii angajati

Istoria noastra se confunda cu istoria unei echipe. Ceea ce spunem noi intotdeauna: noi nu avem un A player printre noi, dar noi suntem un A team. Si avem toata strategia facuta sa atragem oameni care impreuna lucreaza si formeaza un A team.

Vreau sa precizez, pentru cei care ar dori sa lucreze la noi, ca noi nu vindem absolut deloc in Romania. Noi vindem 50% in SUA, 25% in Marea Britanie si restul de 25% in Europa de Nord. Noi tintim sa lucram cu cei mai buni dezvoltatori de software pe care ii putem gasi in Romania, care vor lucreze intr-o companie care isi dezvolta propriul ei produs, care are propriul ei destin si care nu are nicio legatura cu ce s-a intamplat in Romania in ultimii 25-50-100 de ani.

Start-up in industria roboticii software

Noi creasem un produs foarte bun, dar noi nu aveam o piata foarte mare pentru produsul respectiv. Aici vreau sa fac o precizare foarte importanta pentru un start-up. Multa lume crede ca ideea e cel mai important lucru, alti oameni cred ca echipa e cel mai important lucru, eu zic ca cel mai important lucru pentru un start-up este piata pe care actioneaza. E o mare diferenta daca un start-up face un produs pentru piata din Bucuresti, reuseste sa adreseze toata piata din Bucuresti, dar nu resuseste sa iasa pe alte piete. Sau un start-up are o piata globala si adreseaza 10% din aceasta piata. Asta e motivul pentru care noi am reusit si avem succesul de astazi. Pentru ca noi intotdeauna am tintit o piata foarte mare.

Ce inseamna robotica software

Absolut toate corporatiile au foarte multe procese de business care presupune munca umana repetitiva. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi si pentru maini. Noi dezvoltam un software care stie, vede, alte aplicatii software si poate sa fie instruit in acelasi mod ca si un om sa foloseasca aplicatiile de pe computer. Exista echipe de oameni care antreneaza acesti roboti pentru diverse procese de business.

Interviul integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro