Sari direct la conținut

[P] Viitorul Inteligenței Artificiale și modul în care va schimba lumea

Smile Media
Viitorul Inteligenței Artificiale , Foto: Freepik
Viitorul Inteligenței Artificiale , Foto: Freepik

Până de curând, considerată o tehnologie SF, astăzi începem să o folosim frecvent în tot mai multe industrii. Este vorba de Inteligența Artificială, noua tehnologie care cucerește lumea.

Într-adevăr, inteligența artificială modelează viitorul umanității în aproape fiecare industrie. Este deja principalul motor al tehnologiilor emergente precum big data, robotica și IoT – ca să nu mai vorbim de AI generativă, cu instrumente precum ChatGPT. Va continua să acționeze ca un inovator tehnologic în viitorul apropiat.

Majoritatea companiilor doresc să investească în noile tehnologii bazate pe Inteligența Artificială, având ca scop reducerea costurilor și optimizarea proceselor tehnologice. Inclusiv în industria de gambling, sunt cazinouri, cum este și acest casino online, care au început să folosească aplicații bazate pe AI.

Prin AI, computerele au capacitatea de a gestiona volume impresionate și pot lua decizii optime în fracțiuni de secundă din timpul necesar oamenilor. Inteligența Artificială a parcurs un drum lung, din 1951 și până azi.

De atunci, AI a fost folosită pentru a ajuta la secvențarea ARN-ului pentru vaccinuri și a modela vorbirea umană, tehnologii care se bazează pe învățarea automată bazată pe modele și algoritmi și se concentrează tot mai mult pe percepție, raționament și generalizare. Cu inovații ca acestea, AI a revenit în centrul atenției și nu va va ieși din lumina reflectoarelor prea curând. 2023 va fi anul în care vom auzi tot mai mult de Inteligența Artificială.

Suntem la faza în care majoritatea investițiilor merg în crearea de produse și servicii bazate pe Inteligența Artificială, iar acestea ar urma să ”învețe” din informațiile existente și în conformitate cu nivelul de programare. Google, Apple, Microsoft și Amazon sunt doar câțiva jucători importanți ce investesc miliarde în realizarea de tehnologii bazate pe AI.

Inteligența Artificială va revoluționa o serie de industrii, printre care aducem în atenție industria transporturilor, industria medicală, dar și a jocurilor de cazinou. AI nu va lipsi din educație, mass-media sau serviciul de relații cu clienții. De exemplu, sunt companii care au implementat chatboți ce au la baza inteligența artificială, facilitând comunicare dintre brand și clienți.

În transporturi, mașinile autonome vor avea aplicații cu AI, inclusiv planificator de călătorii. Cu toate că se află în fază incipientă, se fac progrese importante în dezvoltarea mașinilor fără șofer care, într-o zi, ne vor transporta point-to-point.

În medicină, Inteligența Artificială ar putea fi folosită în identificarea mai rapidă a unor boli pe baza analizelor. Totodată, AI va fi folosită în cercetare, în realizarea de noi medicamente, dar și în monitorizarea pacienților prin asistență virtuală.

În viitorul apropiat, Inteligența Artificială ar putea fi dezvoltată pe două direcții: una prin învățare, iar cealaltă prin creare. Vor fi aplicații bazate pe AI care au menirea să învețe și să redea la cerere informații, așa cum e ChatGPT. Totodată, au început să fie dezvoltate și aplicații bazate pe AI care pot genera imagini sau creații muzicale originale.

La o scară mult mai mare, Inteligența Artificială este gata să aibă un efect major asupra durabilității, schimbărilor climatice și problemelor de mediu. În mod ideal și parțial prin utilizarea unor senzori sofisticați, orașele vor deveni mai puțin aglomerate, mai puțin poluate și, în general, mai locuibile.

Este Inteligența Artificială o amenințare pentru umanitate? Sunt persoane care au generat un scenariu de coșmar care implică ceea ce este cunoscut sub numele de „singularitate”, prin care mașinile superinteligente preiau și modifică permanent existența umană prin aservire sau eradicare. Avem motive să ne îngrijorăm? În acest moment, cu siguranță nu avem de ce să ne speriem, iar viitorul este imprevizibil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro