Sari direct la conținut

Pacient de 55 de ani, recuperat complet după un cancer de rect, operat robotic, la Ponderas Academic Hospital. Prof. Dr. Copăescu: „Chirurgia robotică ne permite să fim mai exacți. Ea crește șansele de vindecare și păstrează calitatea vieții”

Smile Media
Pacient de 55 de ani, recuperat complet după un cancer de rect, operat robotic, la Ponderas Academic Hospital. Prof. Dr. Copăescu: „Chirurgia robotică ne permite să fim mai exacți. Ea crește șansele de vindecare și păstrează calitatea vieții”
Prof. univ. dr. Cătălin Copăescu este unul dintre cei mai experimentați specialiști români în chirurgia asistată robotic Foto: Regina Maria

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Vestea bună este că riscul de deces din cauza acestui tip de neoplasm poate să scadă datorită screening-ului și depistării precoce, dar și a medicinei moderne și a dezvoltării de  tehnologii și tehnici chirurgicale minim invazive, care cresc șansele de supraviețuire. Este și povestea lui Daniel Dinu, care după multe căutări, a ales să fie operat de cancer de rect la Ponderas Academic Hospital, de prof. univ. dr. Cătălin Copăescu, unul dintre cei mai experimentați specialiști din România în chirurgia asistată robotic.

Daniel Dinu a fost diagnosticat cu cancer de rect la vârsta de 55 de ani. Avea familie, copii, job și multe, foarte multe planuri de realizat. Tumora lui avea 4-5 centimetri, iar în fața acestui diagnostic grav lumea i s-a prăbușit. Viitorul devenise incert.

„Sincer, nu ai cum să nu te gândești la toată problema asta de sănătate, la familie, la copii. Nu știu pe nimeni din familie care să fi avut așa ceva”, ne-a mărturisit bărbatul care nu se aștepta nicicum la un astfel de diagnostic.

„Am întrebat peste tot cine ar fi cel mai bun chirurg”

„Nu am avut simptome, în afară de scaune cu sânge de două sau trei ori, motiv pentru care m-am dus la doctor. A fost o surpriză totală”, s-a destăinuit Daniel. După mai multe opinii medicale cerute la clinici din Cluj și Sibiu, a înțeles că șansele sale cele mai mari sunt într-un centru unde tehnologia și experiența medicală merg mână în mână și a început să caute acel loc unde expertiza în domeniu era cea mai mare.

„Am întrebat peste tot cine ar fi cel mai bun chirurg și așa am aflat de profesorul Copăescu. M-am interesat, am vorbit cu oameni care îl cunoșteau și dânsul mi-a inspirat cea mai mare încredere”, își amintește Daniel, care luase în calcul inclusiv să meargă în străinătate, în Austria, să se trateze. A ales, până la urmă, România.

„M-am gândit că aici orice problemă ai întâmpina, te duci repede înapoi la spital, pui mâna pe telefon și suni, și rezolvi”, ne-a mai povestit pacientul, care a ales Ponderas Academic Hospital.

Singurul Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală și Robotică din România

La spitalul Ponderas din București funcționează singurul Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală din România

Atunci când au o problemă de sănătate, mulți pacienți aleg un chirurg cu experiență și multe reușite la activ dar, mai importantă este organizarea instituțională. Ori, la spitalul Ponderas din București funcționează singurul Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală din România, iar acesta este coordonat de prof. dr. Cătălin Copăescu. „Acest lucru certifică  la nivel internațional calitatea actului medical pentru cei care suferă de neoplazii, de cancere la nivelul colonului și, mai ales, la nivelul rectului. În plus, mai există o caracteristică în spitalul nostru, suntem un Centru de Excelență în Chirurgia asistată robotic, care se pretează foarte bine la zonele dificil de abordat ale organismului nostru, cum este aria pelvină”, ne-a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu. Medicul operează în fiecare săptămână cazuri precum cel al lui Daniel.

Chirurgia robotică face diferența și crește șansele de vindecare

Prima operație din viața lui Daniel avea să fie una destul de dificilă, care presupunea scoaterea tumorii și a unei părți din intestin. Intervenția realizată cu ajutorul robotului chirurgical a permis efectuarea unor gesturi medicale extrem de fine și de precise, care au protejat structurile delicate din zona pelvină.

„Chirurgia asistată robotic este prezentul și viitorul. Ne permite să fim mai exacți, să păstrăm funcțiile pacientului — urinare, defecație, funcții sexuale — fără a compromite principiile oncologice. În urmă cu 30 de ani se spunea că dacă ai operat un pacient cu cancer de rect și el a rămas potent, înseamnă că ai greșit operația, că nu ai îndepărtat toate structurile până în planul muscular, până în vecinătatea structurilor osoase. Astăzi, medicina a evoluat mult cu ajutorul tehnologiei. Este o medicină care nu face compromis din punct de vedere oncologic, scoatem tot ceea ce este bolnav, separând în planuri foarte fine structura bolnavă de structurile care trebuie menținute și pacientul care are un cancer de rect poate avea un tranzit intestinal pe calea fiziologică, adică pe cale transanală, cu evacuări fiziologice, așa cum a avut și înainte de apariția acestei patologii. Acest lucru este o realitate ”, a mai explicat prof. dr. Copăescu​.

,,Robotul nu operează singur – el doar amplifică performanța umană”, spune prof. dr. Cătălin Copăescu

Daniel a fost operat prima dată în ianuarie 2025, a avut o perioadă scurtă ileostomă, iar la interval de două luni a revenit pentru operația de reîntregire a colonului.

„În cazul acestui pacient a fost nevoie de o derivație temporară care se numește ileostomie perivativă temporară și care se suspendă la un interval de câteva săptămâni, când putem spune cu siguranță că vindecărea la nivelul intervenției chirurgicale este completă și că putem oferi fluxului fecal șansa de a trece prin noul montaj. Există diferențe față de situația de dinainte, dar nu rămâne cu pungă permanentă, așa cum se întâmpla, înainte, în 40% din cazurile în care pacienții aveau o tumoră de rect”, a spus chirurgul.

Prima intervenție a durat peste șapte ore, dar pentru Daniel, adevărata provocare nu a fost operația în sine, ci recuperarea.

„Nu mi-a fost frică pentru că mi-am dat seama că sunt într-o clinică cu mare experiență în care medicii au văzut zi de zi astfel de cazuri. M-am simțit în siguranță acolo, pe mâini bune, iar domnul doctor m-a încurajat. Operația nu a fost așa dificilă… M-am refăcut bine. Mai greu a fost cu gândurile, cu punga, dar nu aveam ce face. A trebuit să mă adaptez…M-am bucurat că după două luni am scăpat de pungă și am revenit la viața normală”, povestește Dinu.

Prof. dr. Cătălin Copăescu subliniază că „tehnologia robotică nu este un moft, este o obligație față de pacient. Ea crește șansele de vindecare și păstrează calitatea vieții”. Evident însă cel care controlează robotul este chirurgul, nu invers. ,,Robotul nu operează singur – el doar amplifică performanța umană”, a completat universitarul.

Înapoi la viața de dinainte

Daniel Dinu are un sfat pentru cei care trec prin probleme de sănătate: aveți încredere în medici și alegeți bine.

Recuperarea n-a fost ușoară, dar Daniel nu s-a lăsat doborât. În martie 2025, prof. dr. Copăescu a realizat operația de reîntregire a colonului, un pas esențial pentru a reda pacientului funcționalitatea normală. Daniel s-a recuperat, a revenit la muncă, la viața de zi cu zi și acum este mai conștient ca oricând că trebuie să fie mai atent la efort și la stilul de viață.

„Nu pot să stau în casă. Dacă te miști, dacă ai activitate, uiți de probleme. Merg înainte, asta-i important”, spune cu optimism Daniel, care merge regulat la controale și privește înainte cu încredere.

Pentru cei care se confruntă cu același diagnostic, are următorul sfat: să aibă încredere în medici și să aleagă bine. ,,Să meargă într-un loc unde știu că au grijă de ei cu adevărat. La Ponderas, orice problemă ai avea, se rezolvă. Ești pe mâini bune.”

Peste 11% din decesele cauzate de cancer

În 2021, în Uniunea Europeană, 132.300 de persoane au murit din cauza cancerului colorectal, adică echivalentul a 11,6% din totalul deceselor cauzate de cancer. Ponderea deceselor atribuite cancerului colorectal a fost de 2,8% pentru bărbați și 2,2% pentru femei, potrivit datelor Eurostat din Europa. În România, ponderea deceselor cauzate de cancerul colorectal este de 1,9%.

Articol susținut de Regina Maria