Pacientă cu arsuri pe un sfert din corp, care i-au provocat răni până la os, trimisă acasă de la spital cu Algocalmin și cremă de gălbenele / „Știți cum se simte o singură picătură de lichid fierbinte pe piele, domnule ministru?”

Alina, o femeie de 46 de ani din Comarnic, care a suferit arsuri pe 25% din corp la jumătatea lunii noiembrie, într-un accident de muncă, a fost externată în decembrie din Spitalul Floreasca, singurul din România acreditat de Ministerul Sănătății ca centru de arși, „cu răni care permit și celor care nu au absolvit medicina să realizeze că astfel de leziuni nu se pot gestiona acasă, cu Algocalmin și cremă de gălbenele”.
Povestea Alinei a fost făcută publică marți, într-o postare pe Facebook, de Monica Althamer, navigator de pacienți și directorul programului Spitale Publice din Bani Privați al Fundației Metropolis. 40 de secții de spital din 18 orașe ale țării au fost renovate și dotate, în ultimii ani, cu bani strânși din donații și sponsorizări, prin acest program. Monica Althamer a fost, în anul 2021, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății a aprobat, anul trecut, un Ordin prin care coboară standardele pentru secțiile de arși din spitalele din România. Asta după ce, în anul 2017, după Colectiv, în Ministerul Sănătății se aprobase un Ordin care alinia standardele pentru secțiile de arși la criteriile internaționale, însă România nu a reușit să aibă niciun centru pentru mari arși care să corespundă acestor standarde.
Medici și supraviețuitori ai incendiului din Colectiv au acuzat, anul trecut, că Ordinul aprobat în mandatul lui Alexandru Rafila permite ca, „din pix”, structurile medicale actuale să devină secții pentru mari arși, fără a avea însă și resursele și performanța medicală necesare îngrijirii pacienților. Printre altele, centrele pentru mari arși au un sector distinct pentru recuperarea pacienților cu arsuri. România nu are nici astăzi un astfel de centru și nici soluții pentru recuperarea marilor arși.
Trimisă acasă, apoi reinternată în spital și operată din nou
Din acest motiv, explică Monica Althamer, a fost posibil ca o pacientă cu arsuri care i-au provocat răni până la os să fie externată în acea stare, doar cu Algocalmin și cremă de gălbenele. Ulterior, ea a fost reinternată după câteva zile și operată din nou.
În plus, consumabilele pentru recuperare – creme și echipamente compresive – au fost donate pacientei de Fundația Metropolis. Majoritatea pacienților cu arsuri nu și le permit, iar statul român nu le decontează.
Monica Althamer a publicat, marți, pe pagina sa de Facebook, o scrisoare adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pornind de la povestea Alinei:
„Domnule ministru Alexandru Rafila, după tragedia Colectiv toți miniștrii sănătății s-au raportat la situația marilor arși cu ceva ce n-aș numi doar respect. I-aș spune chiar smerenie. (…) În ultimii 9 ani nu a mai îndrăznit nimeni să readucă public, prin cuvânt sau atitudine, o idee care a condus la tragedia din octombrie 2015 și la moartea a zeci de tineri – aceea că am avea ,,tot ce ne trebuie, ca în Germania”. Nimeni, până la dumneavoastră. Ați reușit dumneavoastră, în mod sfidător, deși părea imposibil”, îi scrie Monica Althamer ministrului Alexandru Rafila.
Navigatoarea de pacienți povestește că Alina, în vârstă de 46 de ani, mamă a doi copii, a suferit un accident de muncă, iar apoi a ajuns cu arsuri grave „în primul și singurul Centru de arși al României”. „Cel autorizat de dumneavoastră, în mare liniște, cu încălcarea normativelor existente în acel moment. Pentru a-l legitima, ați coborât standardele, odată cu ordinul de ministru. Un ordin care merita îmbunătățit, nu menit să ascundă ce NU avem încă”, afirmă Monica Althamer.
Alina a fost externată pe 31 decembrie, scrie Monica Althamer. „A plecat acasă cu răni care permit și celor care nu au absolvit medicina să realizeze că astfel de leziuni nu se pot gestiona acasă, cu Algocalmin și cremă de gălbenele. Găsiți în comentarii doar o imagine. O mică parte din drama pe care o trăiește Alina.”
4 zile mai târziu, Alina a trebuit să fie reinternată, „după ce suferința ei atinsese un prag greu de descris în cuvinte”.
„Statul nu ajută cu un leu măcar”
„Știți cum se simte o singura picătură de lichid fierbinte ajunsă pe piele, domnule ministru? Inmulțiți până la 25% din suprafața corpului, în unele zone arsură cu adâncime completă (toate straturile pielii). Până aproape de os. Cum poate fi lăsată o femeie cu arsuri severe să se descurce singură acasă, cu răni ca cea din imaginea pe care o puteți vedea?”, se întreabă Monica Althamer.
Ea a postat, în comentarii, și o “recomandare medicală” pentru achiziționarea echipamentelor compresive, „atât de importante pentru pacienții care au suferit arsuri”. „Da, acele echipamente costisitoare, care se produc pe masura fiecarui pacient și care nu se găsesc la orice colț de stradă. Acele echipamente care, teoretic, ar trebui să fie compensate. Practic, nu se întâmplă (informație verificată, vă invit să discutați și dvs. cu medicii care se ocupă de tratamentul pacienților cu arsuri în unitățile din țară).”
Pentru Alina, aceste echipamente vor fi plătite de Fundația Metropolis, mai spune Monica Althamer. Asta după ce „ea a căutat în farmacii, cu acel bilețel primit la spital, ceva ce nu știa că nu se vinde așa, oriunde, ci trebuie făcut pe masurile ei ca să și ajute. O să vă rog să verificați costul unui tub de cremă – tratamentul continuă ani. Doar un tip dintre cele recomandate costă aproximativ 150 lei 100 ml. Știți în cât timp se consuma 100 ml când arsura depășește 25% din suprafața corpului? Statul nu ajută cu un leu măcar.”
Monica Althamer mai are o întrebare pentru ministrul Sănătății: „Ne puteți ajuta, vă rog, cu adresa Centrului de recuperare pentru mari arși? Trebuie să o cunoașteți, pentru că ați vorbit public despre asta. Cu aceeași relaxare cu care spuneți diverse, fără să vi se ceară socoteală.”