Sari direct la conținut

Palatul Reginei Maria din Mamaia, vândut ilegal în anul 2003 și apoi abandonat, va fi cumpărat de Ministerul Culturii / Câți bani a alocat Guvernul

HotNews.ro
Palatul Reginei Maria din Mamaia / Foto: Raluca Turcan - Facebook
Palatul Reginei Maria din Mamaia / Foto: Raluca Turcan - Facebook

Palatul Reginei Maria din Mamaia, un monument istoric vândut ilegal în anul 2003 care acum este abandonat, a fost declarat de interes public național și a fost transferat în administrarea Ministerului Culturii, beneficiind și de fondurile necesare pentru achiziționare, conservare si restaurare. Guvernul a alocat miercuri 5,7 milioane de lei în acest sens.

Anunțul preluării acestui monument a fost făcut miercuri de premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

  • „Preluăm, în proprietatea statului, o clădire monument istoric, construită acum aproape 100 de ani și acum abandonată.
  • Este vorba de fosta Vilă Regală Mamaia, cunoscută drept Palatul Reginei Maria.
  • Declarăm această clădire de interes public național și o trecem în administrarea Ministerului Culturii, căruia îi alocăm azi și fondurile necesare acestei preluări”, a spus Ciolacu.

Guvernul a anunțat ulterior că bugetul Ministerului Culturii va fi majorat cu 5,7 milioane de lei pentru preluarea de către stat a Vilei Regale din Mamaia.

Și ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat pe Facebook faptul că Palatul Reginei Maria din Mamaia a intrat în administrarea Ministerului Culturii și va fi restaurat.

  • „Astăzi, în sedința de Guvern și după eforturi pe mai multe planuri, acest monument de o valoare excepțională a fost declarat de interes public național și a fost transferat în administrarea Ministerului Culturii, beneficiind și de fondurile necesare pentru achiziționare, conservare si restaurare.
  • Transferul imobilului se realizează la valoarea stabilită de 5.758.504 lei, prin Raportul de evaluare din data de 29 august 2024.
  • Fondurile necesare pentru achiziționarea acestuia sunt asigurate prin suplimentarea bugetului Ministerului Culturii. Această suplimentare provine din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pentru anul 2024”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, urmează ca vila regală să fie restaurată complet printr-un acord de finanțare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și transformată într-un spațiu dedicat activităților și serviciilor culturale.

  • „Încă din martie, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la BDCE pentru proiectul „Temelii culturale”, care include fonduri necesare pentru restaurarea Palatului Reginei Maria.
  • Astăzi, după rezolvarea problemelor complexe legate de dreptul de proprietate, am preluat clădirea de la Ministerul Economiei, iar împreună cu Primăria Constanța realizăm procesul de trecere a terenului în proprietatea statului și administrarea Ministerului Culturii”, a spus aceasta.

Guvernul va aproba în ședința de guvern de joi, 31 octombrie, o notă privind transmiterea de către Secretariatul General al Guvernului a unei cereri către Consiliul local al Municipiului Constanța în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea terenului aferent Vilei regale din domeniul public al Muncipiului Constanța în domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Culturii.

Primăria Constanța a anunțat în această lună că va cumpăra terenul pe care se află Palatul Regal din Mamaia la prețul cu care a fost vândut de administrația Radu Mazăre, acum 20 de ani, potrivit publicației Info Sud-Est.

„Astfel, terenul aflat în proprietatea societății Light System SRL este cumpărat de Primăria Constanța pentru suma de 364.376,84 euro +TVA (23,56 euro pe metru pătrat +TVA). Contractul de vânzare-cumpărare va fi semnat de primarul Constanței, Vergil Chițac, conform proiectului de hotărâre”, scrie publicația.

Palatul Regina Maria din Mamaia a fost vândut ilegal în 2003

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție din România au decis în primăvara anului 2022 că Palatul Regal din Mamaia a fost privatizat ilegal, în anul 2003, și că monumentul istoric se întoarce în patrimoniul statului român.

Conform deciziei instanței, monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România.

Decizia Curții Supreme a validat hotărârea dată de Tribunalul Constanța în anul 2020 prin care contractul de vânzare cumpărare a fost anulat.

Info Sud-Est a scris în premieră despre vânzarea Palatului Regal din Mamaia în 2014. Abia în 2018 ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila Reginei Maria a fost privatizată în anii 2000.

Monumentul istoric, cu o suprafață desfășurată de 5.000 de mp, a fost vândut ilegal în 2003, la prețul unui apartament (180.000 de euro), unei firme controlate de Bittner-Petrache-Vântu.

Ulterior, în 2004, și curtea Palatului de 1,5 hectare a fost vândută către aceeași companie cu 23 de euro/mp.

Potrivit Info Sud-Est, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal pe numele fostului primar Radu Mazăre pentru că ar fi vândut subevaluat curtea Palatului Regal din Mamaia, cu 23 de euro/mp, deși pe piața imobiliară a vremii, un metru pătrat din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.

Publicația mai susține că fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare, însă achitat de Curtea de Apel Constanța în final.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro