Pământul s-a răsturnat pe o parte (și înapoi) într-un ”yo-yo cosmic” acum 84 de milioane de ani
Pământul nu a fost întotdeauna așa cum îl știm. Se pare că scoarța planetei s-a răsturnat pe o parte și înapoi din nou în urmă cu aproximativ 84 de milioane de ani, într-un fenomen pe care cercetătorii l-au numit „yo-yo cosmic”, potrivit LiveScience.
Numele real pentru răsucire este adevărata rătăcire polară (TPW-true polar wander), care apare atunci când straturile exterioare ale unei planete sau ale lunii se mișcă în jurul miezului său, înclinând crusta față de axa obiectului.
Unii cercetători au estimat că TPW a avut loc pe Pământ la sfârșitul perioadei Cretacice, între 145 de milioane și 66 de milioane de ani în urmă, dar acest lucru a fost aprig dezbătut timp de decenii, potrivit unei declarații a cercetătorilor.
Cu toate acestea, noul studiu afirmă categopric că TPW a avut loc. Fosile de bacterii prinse în rocă, formând lanțuri de minerale de oxid de fier negru, oferă unele dintre cele mai convingătoare dovezi ale unei rătăciri polare adevărate în perioada Cretacicului târziu.
Astfel, cercetătorii au cartografiat mișcarea antică a scoarței Pământului, uitându-se la datele câmpului magnetic prinse în interiorul vechilor bacterii fosilizate. Ei au descoperit că planeta s-a înclinat cu 12 grade față de axa sa în urmă cu aproximativ 84 de milioane de ani, înainte de a reveni complet la poziția inițială în următorii 5 milioane de ani.
„Această observație reprezintă cea mai recentă TPW la scară largă documentată și provoacă ideea că axa de rotație a [Pământului] a fost în mare parte stabilă în ultimii 100 de milioane de ani”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, publicată online pe 15 iunie în revista Nature.
Pământul este format din patru straturi principale: miezul interior solid, miezul exterior lichid, mantaua și crusta. În timpul TPW, întreaga planetă ar părea răsturnată pe o parte, dar în realitate doar straturile exterioare s-au mutat.
„Imaginați-vă că priviți Pământul din spațiu, TPW ar arăta ca Pământul răsturnându-se pe o parte”, a spus coautorul Joe Kirschvink, geobiolog la Institutul de Tehnologie din Tokyo din Japonia și profesor la Institutul de Tehnologie din California, în declarație. .
„Ceea ce se întâmplă de fapt este că toat învelișul stâncos al planetei [mantaua și crusta] se rotește în jurul miezului exterior lichid”, a spus el.
Plcăci individuale din straturile exterioare ale Pământului se mișcă și se schimbă în mod constant, pe măsură ce plăcile tectonice se ciocnesc și se intră unele sub altele; dar în timpul TPW, straturile exterioare se mișcă împreună ca o singură unitate.
Drept urmare, înclinarea scoarței Pământului nu ar fi dus la nicio activitate tectonică majoră sau modificări drastice ale ecosistemelor majore. În schimb, ar fi fost un proces gradual care nu ar fi afectat dinozaurii și alte viețuitoare care se plimbă la suprafață.
Câmpul electromagnetic al Pământului ar fi fost static în timpul TPW, deoarece este creat de miezul interior lichid, care ar fi rămas pe loc. Dar adevărata fugă polară face ca polii geografici să se schimbă dramatic, astfel încât învelișul exterior al Pământului este înclinat.