Până acum, Nicușor Dan va fi primul președinte care îi va consilia pe consilieri

Administrația prezidențială a anunțat că joi, la ora 15, „se va reuni grupul de lucru tehnic” pentru buget, care este Mama, Tatăl, Glovo și DOGE pentru viitorul guvern al României și pentru programul de guvernare.
Printre coloanele unui splendid refăcut palat în stil venețian își descarcă bagajele un medic devenit milionar în orice monedă a lumii, un absolvent de științe politice și un cunoscut matematician. Noii sosiți sunt așteptați cu nerăbdare.
După primele trei sezoane în Hawaii, Taormina și Thailanda, acesta ar putea fi locul seriei a patra din White Lotus. Ar putea, dacă n-ar fi ceva mult mai sec.
Așa arată scena și cele trei personaje care, conform comunicării oficiale a președinției României, au pornit să rezolve „gravitatea situației”. E vorba despre refacerea echilibrului bugetar și reformarea statului din cea de-a șaptea cea mai populată țară a Uniunii Europene.
Președintele României Nicușor Dan a fost însoțit, la întâlnirea de miercuri cu partidele, de către Dragoș Anastasiu și Radu Burnete.
„Grupul tehnic”
Primul, Anastasiu, 60 de ani, este absolvent de medicină în Germania și un reputat om de afaceri în turism și transporturi.
A devenit apoi șeful organizației Rethink, un centru de expertiză neguvernamentală menit, potrivit propriului cod, „formării unei comunități dedicate transformării României”.

Cel de-al doilea, Burnete, 40 de ani, este absolvent de științe politice al Universității din București. El a lucrat ca ziarist la secția politică a Ziarului Financiar, după aceea în gestiunea de achiziții și a fost angajat director în organizațiile mediilor de afaceri.
Cel mai recent a fost șeful executiv al Concordia, confederația patronală prezidată de Dan Șucu.

Nicușor Dan a anunțat că, de astăzi, joi, ora 15, la Palatul Cotroceni, Dragoș Anastasiu și Dragoș Burnete vor reprezenta președinția în ceea ce comunicatul numește „grup de lucru tehnic”.
Scopul? Se va elabora un „plan de măsuri destinat reducerii cheltuielilor publice, care să fie asumat și pus în aplicare de viitorul Executiv”.
N-au răspuns de niciun buget public până la bugetul țării
Așadar, avem ”grupul de lucru tehnic”. De lucru va fi sigur, dar „tehnic” e de discutat ce înseamnă. Pentru că niciunul dintre cei doi reprezentanți ai administrației prezidențiale nu au studii economice și nici nu au operat un buget public. Încep direct cu bugetul țării. Cu deficitul național.
Da, ei au experiență economică privată, însă singurul care a lucrat pe structura unui buget public este președintele Nicușor Dan, în calitate de primar al Bucureștiului. Dar poate că noua tendință în consiliere este ca oamenii cu funcții de consilieri să fie consiliați de președintele țării.
„Grupul de lucru tehnic”, alcătuit din reprezentanții partidelor și din cei doi reprezentanți ai președintelui, va avea o putere extraordinară, de vreme ce el va pasa guvernului un proiect „asumat și pus în aplicare de viitorul Executiv”.
De regulă, „proiectul” se numea altfel. Era intitulat program de guvernare, era în responsabilitatea Guvernului și era aprobat de către Parlament.
Livrator de rețete gata preparate
Asistăm la un nou raport între președintele României și guvern. Creatorii Constituției și-au imaginat democrația noastră cu un președinte care „poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită”, nu cu un guvern care să ia lumină de la președinte pe chestiuni economice și, cu atât mai puțin, să primească prin Glovo programe de guvernare gata preparate, de la „grupurile tehnice”.
„Grupul tehnic” mai are o problemă, în afară de faptul că e atehnic. E greu de găsit în legislație.
Ce spun legile
Constituția, legile și regulamentele care stabilesc felul în care funcționează Președinția României nu știu nimic despre „grupul tehnic”.
Nici Legea 47/1994 privind serviciile din subordinea Preşedintelui României și nici stufosul și recentul Regulament de Organizare și Funcționare al Administrației Prezidențiale nu vorbesc despre această dihanie salvatoare, numită „grup tehnic”.
Toată lumea în România este de acord că bugetul trebuie echilibrat și că avem nevoie de un stat reformat.
Dar ce înseamnă „discuții informale” președinte – partide când avem „consultări”, care este responsabilitatea „reprezentanților administrației prezidențiale”, când legea prevede că există „consilieri” și care sunt limitele unui „grup tehnic”?
Discuția nu e una despre vocabular și nici nu ne fixăm pe o persoană sau alta. E vorba despre felul în care se derulează procesul democratic. De claritatea, competența și încrederea cerute de noua guvernare.
S-a fondat „DOGE de România”?
Deja în campania electorală s-au rostit promisiuni sumbre, de către George Simion, legate de concedierea a 500.000 de funcționari publici.
Nicușor Dan a vorbit și el despre creșteri de taxe, chiar dacă a promis că nu se va mări TVA, cuvinte pe care probabil că acum le regretă zi și noapte.
Oamenii și firmele sunt încordate. Dacă Nicușor Dan a înființat un DOGE e cazul să știm. Îl putem lua și pe Elon Musk, că e liber de contract acum, după ce a părăsit guvernul SUA.
Deși nu știm dacă șeful Tesla ar primi ORNISS. Probabil că ”reprezentanții președinției” n-au avut piedici să obțină certificatul de acces la informațiile clasificate. Doar sunt din ”grupul tehnic”.
NOTĂ: Într-o versiune anterioară a acestui articol am scris că ”Radu Burnete a lucrat ca ziarist financiar”. El a lucrat la Ziarul Financiar, dar la secția politică, potrivit informațiilor din ZF, lucru pe care l-am rectificat.