Sari direct la conținut

Panama îl acuză pe Trump că „a mințit” în Congresul SUA: „Afront la adresa adevărului și a demnității noastre ca națiune”

HotNews.ro
Panama îl acuză pe Trump că „a mințit” în Congresul SUA: „Afront la adresa adevărului și a demnității noastre ca națiune”
Donald Trump în Congresul SUA. FOTO: Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Președintele panamez Jose Raul Mulino l-a acuzat miercuri pe omologul său american, Donald Trump, că „a mințit” când a afirmat că Washingtonul a început să recupereze Canalul Panama, relatează AFP.

„Încă o dată, Președintele Trump minte. Canalul Panama nu este în proces de recuperare”, a afirmat liderul Panama, miercuri, într-o postare pe X.

„Resping, în numele Panama și al tuturor panamezilor, acest nou afront la adresa adevărului și a demnității noastre ca națiune”, a continuat Mulino.

Afirmațiile vizate de criticile președintelui panamez au fost făcute de Donald Trump în discursul pe care l-a susținut marți în Congresul SUA.

„Pentru a ne spori în continuare securitatea națională, Canalul Panama va fi revendicat de administrația mea și am început deja să facem asta”, a declarat președintele SUA. „Îl luăm înapoi”, a punctat liderul american.

În contextul presiunii tot mai mari pe care o exercită Washingtonul, compania Hutchinson din Hong Kong vinde participația sa la un operator portuar major din Canalul Panama către un consorțiu condus de SUA.

Trump a criticat în mod repetat prezenţa companiilor chineze şi din Hong Kong în Panama, iar oficialii americani au avertizat că influența CK Hutchison asupra porturilor de la ambele intrări ale Canalului Panama reprezintă un risc pentru securitatea SUA. Prin vânzarea licenţelor, consorţiul susţinut de BlackRock va deţine 90% din Panama Ports Company, operatorul porturilor Balboa şi Cristobal din Panama, care administrează terminalele de peste două decenii.

După ce a revenit la Casa Albă, Trump a reclamat controlul exercitat de China asupra Canalului Panama, un obiectiv vital pe care îl gestiona cândva SUA. Președintele american a refuzat să excludă posibilitatea unei invazii militare în Panama pentru a recăpăta controlul, declanșând proteste și o reclamație formulată de națiunea din America Centrală la Organizația Națiunilor Unite.

Începând din 1999, canalul a fost gestionat de către Autoritatea Canalului Panama (ACP), o entitate autonomă a cărei consiliu director este numit de către președintele Panama și Adunarea Națională a țării.

Canalul, care se întinde pe 80 de kilometri, gestionează 5% din comerțul maritim global, respectiv 40% din traficul de containere din SUA.

Bejingul a negat în mod repetat că s-ar fi amestecat în afacerile Canalului Panama.

INTERVIURILE HotNews.ro