Papa Francisc: „Nu poți sluji lui Dumnezeu și bogăției. Afară cu negustorii din templu”
În audiența pe care a avut-o cu Comitetul de experți al Consiliului Europei (Moneyval), Pontiful a declarat: „Persistă fetișul banilor, dogma liberalismului este greșită”. „Nu trebuie investit în energie nucleară, ci trebuie eradicată foametea din lume” – relatează cotidianul italian La Repubblica, citat de Rador.
„Este necesar să regândim relația noastră cu banii”, a afirmat Papa Francisc în faţa Comitetului de experți al Consiliului Europei, cărora le-a mulțumit pentru serviciul pe care îl depun „în protejarea unor finanțe curate, în cadrul cărora „comercianților” le este interzis să facă speculaţii în acel templu sacru care este umanitatea, conform planurilor Creatorului”.
Pontiful a subliniat apoi că „există cazuri în care omul este dominat de bani şi, de dragul de a face avere, nu se mai gândeşte la provenienţa acesteia. Astfel, se întâmplă ca în anumite medii să fie atinşi bani murdari de sânge, de sângele fraților noştri. Sau se poate întâmpla ca resursele financiare să fie utilizate pentru afirmarea hegemoniei celor mai puternici, a celor care sacrifică fără scrupule viața fratelui lor pentru a-și afirma puterea”.
Papa Francisc s-a concentrat asupra politicilor de combatere a spălării banilor și a celor de combatere a terorismului, care constituie „un instrument de monitorizare a fluxurilor financiare, permițându-ne să intervenim acolo unde apar astfel de activități ilegale, sau chiar infracționale”.
Isus i-a alungat pe negustori din templu – a spus Papa Francisc în timpul audienței cu Moneyval – și i-a învățat pe oameni că nu-l pot sluji şi pe Dumnezeu și bogăția. „De fapt, atunci când economia își pierde aspectul uman, omul nu se mai foloseşte de bani, ci slujeşte banul. Iar aceasta este o formă de idolatrie împotriva căreia suntem chemați să reacționăm, propunând ordinea rațională a lucrurilor care duce înapoi la binele comun, potrivit căruia banii trebuie să servească și să nu guverneze”.
În continuarea discursului, Suveranul Pontif a invitat oamenii să nu mai investească în frică, în amenințarea nucleară, chimică și biologică, ci să investească „pentru a elimina definitiv foametea și pentru dezvoltarea celor mai sărace țări”.