Sari direct la conținut

Parchetul General: Exista date ca SOV pregateste savarsirea unor noi infractiuni de delapidare si spalare de bani. Vezi schemele financiare prin care banii Petrom Service ajungeau in conturile lui Vintu si Luca

HotNews.ro

Procurorii Parchetului General sustin in referatul de arestare a lui Sorin Ovidiu Vintu si celorlalti noua invinuiti in dosarul fraudarii Petrom Service (denumita acum PSV Company) ca SOV este un pericol public si ca au date ca pregatea noi infractiuni de spalare de bani in interiorul procedurii de insolventa. In referatul de arestare procurorii au descris cum a preluat Liviu Luca controlul asupra Petrom Service, cum a fost fraudata compania cu 83 milioane de euro si cum aproape 51 milioane euro au ajuns in conturile lui SOV, Realitatea Media si a unor companii offshore pe care le controleaza Vintu.

Ce spun procurorii:

Preluarea controlului asupra Petrom Service (denumita acum PSV Company). In prima parte a referatului de arestare, procurorii descriu cum Liviu Luca a preluat controlul asupra Petrom Service si ca acesta “a exercitat conducerea de fapt a societatii impreuna cu inculpatii Turcan Octavian si Vintu Sorin Ovidiu”. Vezi mai jos paragraful relevant din referatul de arestare:

  • In cursul anului 2005, inculpatul Luca Liviu a dobandit 49,35% din actiunile S.C. Petromservice S.A. prin intermediul companiei offshore E. H. la care are calitatea de beneficiar real. Pentru a dobandi aceste actiuni, inculpatul a profitat de faptul ca Asociatia Salariatilor din SNP Petrom S.A., la care avea calitatea de presedinte, a decis sa nu subscrie noile actiuni emise de S.C. Petromservice S.A. cu prilejul unei majorari de capital social, ceea ce a permis dobandirea lor de catre compania cipriota.
  • In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de S.C. Petromservice S.A., prin hotararile luate de Adunarea Generala a Actionarilor si prin desemnarea in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, de director general si director financiar a unor persoane apropiate. Din probele cauzei a rezultat ca inculpatul a exercitat conducerea de fapt a societatii impreuna cu inculpatii Turcan Octavian si Vintu Sorin Ovidiu. (sursa: referat de arestare Parchetul General)

Citeste mai jos referatul cu propunerea de arestare pentru Sorin Ovidiu Vintu transmis de Parchetul general in baza unei solicitari pe legea 544/2001. Nota: Anonimizarile din document au fost facute de reprezentantii parchetului

referat arestare- cauza Petrom Service

var docstoc_docid=”102078064″;var docstoc_title=”referat arestare- cauza Petrom Service”;var docstoc_urltitle=”referat arestare- cauza Petrom Service”;

Prejudicierea Petrom Service (denumita acum PSV Company). Procurorii explica in referatul de arestare cum a fost prejudiciat patrimoniul Petrom Service. Potrivit investigatiilor realizate de procurori prin comisii rogatorii in afara tarii au descoperit ca mai multe companii offshore care erau controlate de Sorin Ovidiu Vintu sau Ovidiu Turcan erau intermediari pentru Petrom Service in achizitionare de actiuni de la diverse companii. Potrivit procurorilor, companiile off-shore controlate de Vintu cumparau actiunile pe care ulterior le revindeau Petrom Service cu preturi supraevaluate chiar si de 10 ori. In acest fel spun procurorii ca Petrom Service a achizitionat actiuni care aveau o valoare reala de 10 milioane euro, dar a platit intermediarilor suma de 93 milioane euro. Vezi mai jos pasajul relevant din referatul procurorilor:

  • In perioada 2008 – 2009, inculpatii Luca Liviu, in calitate de actionar majoritar, Mihai Sorin, Bohalteanu Ioan, Supeala Gheorghe, R.R., in calitate de membri ai Consiliului de Administratie, si Anagnastopol Zizi, in calitate de director financiar al S.C. Petromservice S.A., au dispus incheierea mai multor contracte prin care partea vatamata a achizitionat actiuni supraevaluate, urmarind ca sumele sa ajunga in patrimoniul inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian.
  • Astfel, in perioada mentionata S.C. Petromservice S.A. a cumparat actiuni emise de 7 societati  pentru care a platit preturi de aproape 10 ori mai mari decat valoarea la care acestea erau tranzactionate in aceeasi perioada la Bursa de Valori.
  • Achizitiile s-au realizat prin intermediul mai multor companii offshore, care cumparau actiunile prin tranzactii realizate la Bursa de Valori cu sume avansate de S.C. Petromservice S.A., dupa care le revindeau partii vatamate la preturi majorate de mai multe ori.
  • In unele situatii revanzarea a avut loc dupa 3 zile, iar pretul achitat de S.C. Petromservice S.A. a fost de peste 50 de ori mai mare decat pretul platit de intermediar. In alte situatii tranzactia s-a realizat la aproape 9 luni de la plata in avans a pretului, iar S.C. Petromservice S.A. a lasat la alegerea intermediarului identificarea societatii pe care urma sa o cumpere in schimbul sumei de 40 de milioane de euro si valoarea de piata a acesteia.
  • In acest mod, partea vatamata a platit suma totala de 93.840.954 de euro pentru actiuni pe care le-ar fi putut cumpara in schimbul sumei de 10.677.789 euro daca ar fi realizat achizitia direct de pe bursa si nu prin intermediari.
  • Avand in vedere ca valoarea la bursa a unei actiuni reprezinta valoarea de piata a acesteia, iar informatia este publica si orice persoana interesata poate achizitiona titlul de valoare la acest pret, diferenta dintre pretul platit de S.C. Petromservice S.A. si valoarea de bursa a actiunilor, in cuantum de 83.163.165 euro, reprezinta prejudiciul produs partii vatamate si, indirect, actionarilor minoritari si creditorilor acesteia.
  • Toate companiile offshore care au intermediat achizitiile de actiuni si cu ajutorul carora s-a realizat fraudarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. erau controlate de Vintu Sorin Ovidiu si turcan Octavian, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societati, potrivit informatiilor comunicate in cadrul comisiilor rogatorii. Unele dintre companiile mentionate au fost inregistrate cu cateva zile inainte de incheierea contractelor de vanzare – cumparare a actiunilor si nu au desfasurat nicio alta operatiune comerciala, fiind infiintate special pentru aceste tranzactii.
  • In acest mod, inculpatii Luca Liviu, Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian controlau atat cumparatorul, cat si vanzatorii actiunilor, ceea ce le-a permis sa stabileasca arbitrar pretul platit si sa transfere sumele de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A. in patrimoniile proprii. (sursa: referat de arestare Parchetul General)

Procurorii au realizat mai multe scheme grafice in care prezinta modul detaliat in care a fost prejudiciata Petrom Service prin achizitionare de actiuni supraevaluate. Vezi mai jos unul din graficele realizate de procurori. Da click pe poza pentru varianta full screen

Traseul banilor din Petrom Service (denumita acum PSV Company) in conturile lui SOV. Procurorii au scris in referatul de arestare ca banii din fraudarea Petrom Service ar fi ajuns in conturile companiilor offshore, dar si direct in conturile lui Sorin Ovidiu Vintu. Procurorii mai mentioneaza ca 14 milioane euro ar fi ajuns in conturile Realitatea Media, compania care detine licenta pentru Realitatea TV. Vezi mai jos pasajele relevante din referatul procurorilor:

  • Sumele platite de S.C. Petromservice S.A. au fost transferate prin operatiuni succesive prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian, iar in cele din urma au ajuns fie in contul personal al lui Vintu Sorin Ovidiu (4.168.000 euro), fie al unor societati inregistrate in strainatate si in Romania pe care acesta le controla, in special S.C.R.M. S.A. (14.200.000 euro), S.C.i.n. S.A. (6.725.000 euro) si S.C. GM I. S.A. (1.300.000)
  • Scopul acestor operatiuni a fost de a ascunde originea sumelor de bani, pentru a crea aparenta ca ele au intrat in patrimoniul persoanelor juridice romane sub aspectul unor finantari realizate de actionari, precum si de a ingreuna identificarea beneficiarului final, pentru a evita astfel eventuala tragere la raspundere penala.
  • Banii au fost transferati prin operatiuni de tip carusel, in cadrul carora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte. In unele situatii, aceeasi suma a fost transferata de 5 ori prin conturile acelorasi societati in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat 5 plati diferite. (sursa: referat de arestare Parchetul General)

Procurorii mai sustin si ca au identificat 22 de companii offshore detinute de SOV direct sau controlate de acesta prin Liviu Luca sau Ovidiu Turcan. In patru din cele 22 de companii, Sorin Ovidiu Vintu apare ca beneficiar direct. Potrivit procurorilor, in conturile lui SOV, Realitatea Media, Imobiliar Network 2002, GM Invest, Demera Investment LTD (toate companii controlate de SOV) ar fi intrat suma de 51 milioane euro.

Alte 5 milioane de euro ar fi intrat in conturile lui Ovidiu Turcan si ale unor companii offshore controlate de acesta. Procurorii mai arata si ca au depistat suma de 100.000 euro care ar fi intrat in contul P.T. Caascorm Indonezia, la care actionar este Nicolae Popa. Tot procurorii sustin ca alti 100.000 euro au ajuns in contul poetului Mircea Dinescu.

UPDATE Mircea Dinescu a declarat pentru Romania Libera ca banii reprezinta un imprumut pe care i l-a solicitat lui Vintu.

Vezi mai jos schema procurorii in care arata cine sunt beneficiarii reali ai fraudarii Petrom Service. Da click pe poza pentru varianta full screen

In referat se arata ca SOV este pus sub acuzare pentru complicitate la delapidare si pentru spalare de bani. PSV Company S.A. are datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro catre bugetul consolidat al statului.

In referat procurorii sustin ca unul din motivele pentru care cer arestare lui Vintu este si faptul ca acesta ar fi intervenit in procedura de insolventa a PSV Company si ca astfel creditorii – printre care statul Roman care are de recuperat 98 de milioane euro – sunt in pericol sa nu mai poata intra in posesia acestor sume de bani in urma procedurii de insolventa. Reamintim ca de insolventa PSV Company se ocupa RVA Insolvency Specialists SPRL

Citeste si: Cum a ajuns RVA Insolvency, compania la care a fost asociat socrul ministrului Predoiu, sa ofere consultanta tehnica ministerului Justiei

Vezi mai jos pasajul relevant din referatul procurorilor:

  • Lasarea in libertate a inculpatilor le-ar permite sa isi continue activitatea infractionala si sa devalizeze patrimoniul partii vatamate chiar dupa demararea procedurii de insolventa, acestia fiind in pozitia de a influenta in continuare deciziile referitoare la valorificarea activelor, avand in vedere ca inculpatii Supeala Gheorghe si Anagnastopol Zizi si-au pastrat pozitiile detinute in cadrul PSV Company SA, desi au fost trimisi in judecata in alte doua dosare pentru savarsirea infractiunii de delapidare din patrimoniul societatii.
  • Astfel, trebuie avut in vedere ca, potrivit planului de reorganizare, creantele bugetare sunt planificate a fi achitate in semestrele V si VI de efectuare a platilor, cu sume obtinute din valorificarea participatiilor detinute de PSV Company SA la companiile din Cipru si Republica Moldova.
  • Desi bugetul de stat este principalul creditor al societatii, in primele patru semestre ale planului se efectueaza plati exclusiv catre alti creditori, ceea ce permite ca activele importante sa fie valorificate, iar sumele sa fie directionate de inculpati catre persoane apropiate acestora, detinatori de creante fictive sau supraevaluate, iar in semestrul V sa se constate ca nu pot fi acoperite creantele bugetare intrucat valoarea de piata a actiunilor emise de companiile straine este mult inferioara celei la care au fost evaluate.
  • Spre exemplu, in cauza exista indicii ca pe parcursul procedurii de insolventa inculpatii au determinat calificarea unei creante de 30 de milioane lei in urma cedarii unui brevet de inventie privind exploatarea calcarelor brucitice drept creanta fara de care nu se poate desfasura activitatea societatii, desi aceasta nu realizeaza activitati de exploatare miniera, ceea ce a avut drept consecinta plata cu prioritate a sumei mentionate, care a ajuns ulterior in patrimoniile unor persoane si ale unor societati controlate de inculpatul Vintu Sorin Ovidiu in cursul lunii septembrie 2011.

(sursa: referat de arestare Parchetul General)

Procurorii mentioneaza ca operatiunile finaciare ale lui Vintu au un caracter international si ca pentru colectarea de probe s-au folosit de o procedura speciala, comisia rogatorie. Procuorii mentioneaza ca au solicitat informatii prin intermediul a trei comisii rogatorii mentionand ca au cerut aceste date de la autoritatile din Cipru si de la autoritatile din Republica Moldova. Vezi aici ce inseamna o comisie rogatori si cum functioneaza ea potrivit Codului de Procedura Penala. Vezi mai jos pasajul relevant.

  • Caracterul transnational al operatiunilor fnanciare desfasurate de inculpati a facut extrem de difcila administrarea probatoriului in cauza, find necesara efectuarea a trei comisii rogatorii internaţionale, in state in care secretul bancar este protejat prin numeroase formalitati, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnifcativ de la data savarsirii faptelor pana la momentul la care au fost obtinute date temeinice cu privire la participarea inculpatilor. Astfel, autoritatile judiciare cipriote au transmis raspunsul la comisia rogatorie internationala in luna iulie 2011, iar ultimele relatii comunicate de autoritatile judiciare moldovenesti au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie 2011.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro