Parlamentul European a dat undă verde pentru intrarea Croației în Schengen: „Criteriile au fost îndeplinite”

Parlamentul European a deschis joi calea pentru admiterea Croației în spațiul Schengen, lăsând decizia finală în mâinile liderilor de guvern din UE, transmite Reuters.
Cu o majoritate de 534-53, parlamentul a votat în favoarea ridicării controalelor rămase la frontierele dintre spațiul Schengen și Croația.
O decizie finală va trebui acum să fie luată de Consiliul UE, format din cei 27 de lideri de guvern din UE, care în decembrie anul trecut a confirmat deja că Croația a îndeplinit toate criteriile pentru a solicita accesul la spațiul Schengen.
„Locul Croației este în Schengen. Criteriile au fost îndeplinite. Parlamentul European a dat undă verde. Acum, Consiliul UE trebuie să o facă”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un tweet după vot.
Croatia’s place is in Schengen.
Criteria have been met.
The people of Croatia deserve this.
The people of Europe merit this.@Europarl_EN has given its green light.
Now @EUCouncil must deliver.@AndrejPlenkovic \uD83C\uDDEA\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDED\uD83C\uDDF7 pic.twitter.com/QQ2ZIoFgx7— Roberta Metsola (@EP_President) November 10, 2022
Spațiul Schengen este cea mai mare zonă fără control de pașapoarte din lume, permițând circulația nerestricționată a persoanelor între 26 de țări europene.
În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022. Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.
Referințe:
- Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, după întâlnirea cu Ciucă: Nu ar trebui să se mai piardă timp. Locul României este în Schengen
- Meciul România – Olanda se joacă acum pe terenul Schengen. Ce se ascunde, de fapt, în spatele declarațiilor oficiale și a precauției premierului Rutte
- Premierul Olandei, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Când sunt gata, se pot alătura”. El listează „problemele” pe care le mai au cele două țări