Sari direct la conținut

Parlamentul European a respins două propuneri de a dezbate situația din România după invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu

HotNews.ro
Vot în Parlamentul European, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia
Vot în Parlamentul European, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Parlamentul European (PE) a respins luni după-amiază, în cadrul plenului reunit la Strasbourg, solicitările a două grupuri politice de a introduce pe ordinea de zi a sesiunii plenare o dezbatere privind situația din România după ce Biroul Electoral Central a respins duminică înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu, informează Agerpres.

Prima propunere de schimbare a agendei plenului a fost depusă de grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), iar eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea a luat cuvântul în plen pentru a o susține. Piperea, care este profesor de drept, a declarat în plenul PE că „sistemul judiciar din România a devenit o armă împotriva oricui”.

Vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță a luat cuvântul pentru a cere ca propunerea să fie respinsă, afirmând că ea ar submina chiar principiul legalității.

În cele din urmă, propunerea a fost respinsă cu 309 voturi „împotriva”, 110 „pentru” și nouă abțineri.

Ulterior a fost discutată o propunere din partea grupului Europa Națiunilor Suverane (ESN) în acest sens, care a fost de asemenea respinsă în plen, cu 317 voturi împotrivă, 109 pentru și 7 abțineri.

„Grupul Conservatorilor (din care face parte AUR) și Grupul Suveraniștilor (ESN) au cerut adăugarea pe ordinea de zi a sesiunii plenare a unei dezbateri privind alegerile prezidențiale din România, sugerând, fără temei, că democrația noastră ar fi pusă sub semnul întrebării. Toate grupurile proeuropene – PPE, Socialiștii, Renew și Verzii – au votat împotriva acestei tentative de manipulare. Dezbaterea nu va avea loc. România este stat de drept și nu avem nevoie de prietenii rușilor din PE să pună acest lucru la îndoială”, a precizat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan într-un comunicat de presă.

Mureșan, care este vicepreședinte al grupului PPE din PE, a declarat apoi într-un briefing pentru jurnaliști români la Strasbourg că a explicat situația din România în cadrul grupului din care face parte și că a purtat ulterior discuții cu reprezentanți ai celorlalte grupuri proeuropene – PPE, S&D, Renew și Verzi – pentru a-i convinge să respingă propunerile de organizare a unei dezbateri privind România în această sesiune a PE.

INTERVIURILE HotNews.ro