Parlamentul European a votat prima legislație privind inteligența artificială din lume / Ce prevăd noile norme
Deputații europeni au adoptat miercuri norme care să reglementeze sistemele de inteligență artificială (IA) precum ChatGPT, prima legislație de acest gen din lume, transmite France Presse.
Thierry Breton, comisarul european însărcinat cu acest dosar, a salutat pe X „sprijinul masiv” al Parlamentului (523 de voturi pentru, 46 împotrivă) pentru acest text, care stabilește „primele reguli obligatorii și cuprinzătoare din lume pentru o IA fiabilă”.
Proiectul de lege a fost prezentat de Comisia Europeană în aprilie 2021. Apariția, la sfârșitul anului 2022, a ChatGPT (lansat de firma americană OpenAI), capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde, a făcut ca proiectul să capete o nouă importanță.
ChatGPT a dezvăluit potențialul enorm al IA, dar și riscurile pe care le implică. Difuzarea de fotografii și videoclipuri false a evidențiat pericolul de manipulare a opiniei publice.
„Nu este decât începutul”
„Astăzi este o zi istorică pe lungul nostru drum spre reglementarea IA”, a declarat presei miercuri dimineață coraportorul textului, Brando Benifei (social-democrat).
Cu acest text, „am reușit să găsim un echilibru foarte delicat între interesul de a inova și interesul de a proteja”, a adăugat coraportorul Dragoș Tudorache (Renew, centriști și liberali).
Totuși, această legislație „nu este decât începutul”, a precizat el, subliniind că inteligența artificială continuă să evolueze rapid. „Va trebui să fim foarte atenți la aceste evoluții tehnologice în viitor și să fim pregătiți să răspundem la noile provocări care pot apărea”, a avertizat Dragoș Tudorache.
Ce prevede legislația privind inteligența artificială
Legislația prevede o abordare pe două niveluri. Modelele de inteligență artificială pentru „utilizare generală” vor trebui să respecte obligațiile de transparență și normele europene privind drepturile de autor.
Sistemele considerate „cu risc ridicat” – utilizate, de exemplu, în infrastructuri esențiale, educație, resurse umane și aplicarea legii – vor fi supuse unor cerințe mai stricte.
De exemplu, acestea vor trebui să includă o evaluare obligatorie a impactului asupra drepturilor fundamentale. Imaginile, textele sau videoclipurile generate artificial (deep fakes) vor trebui să fie identificate în mod clar ca atare.
Textul interzice, de asemenea, sistemele de evaluare a cetățenilor și de supraveghere în masă cum sunt cele utilizate în China, precum și identificarea biometrică de la distanță a persoanelor în locuri publice.
Cu toate acestea, în ceea ce privește acest ultim punct, statele membre au obținut derogări pentru anumite misiuni de aplicare a legii, cum ar fi prevenirea unei amenințări teroriste sau căutarea specifică de victime.
Birou european pentru IA
Legislația europeană va fi prevăzută cu mijloace de monitorizare și de sancționare, odată cu crearea unui Birou european pentru IA în cadrul Comisiei Europene. Acesta va putea impune amenzi cuprinse între 7,5 și 35 de milioane de euro, în funcție de infracțiune și de mărimea companiei.
„Reglementăm cât mai puțin posibil, dar atât cât este necesar”, a scris comisarul european Thierry Breton pe X.
Dar lumea tehnologiei se arată circumspectă.
„Multe dintre aceste noi reguli rămân vagi și ar putea încetini dezvoltarea și implementarea aplicațiilor inovatoare”, a declarat Boniface de Champris, șeful pentru Europa al CCIA, un grup de lobby din industrie.
La rândul lor, Observatoire des Multinationales (Franța), Corporate Europe Observatory (Belgia) și LobbyControl (Germania) se tem că grupurile de lobby vor submina punerea în aplicare a normelor privind IA.
„Multe detalii ale legii privind IA rămân deschise și trebuie clarificate (…), de exemplu în ceea ce privește standardele, pragurile sau obligațiile de transparență. De asemenea, rămâne neclară și componența consiliului consultativ al noii agenții europene pentru IA”, au avertizat aceștia într-o declarație comună.
Este de așteptat ca cele 27 de state membre ale UE să aprobe textul în aprilie, iar legea să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE în mai sau iunie.