Sari direct la conținut

Parlamentul European va cere instituțiilor UE să acorde Ucrainei statut de țară candidată UE

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com
Parlamentul European, Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com

Parlamentul European va adopta marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE, scrie The Guardian.

Apelul deputaților europeni vine după ce președintele Volodimir Zelenski a semnat scrisoarea oficială prin care cere aderarea Ucrainei la UE.

Un oficial al UE a explicat procesul. Scrisoarea de cerere este scrisă președintelui Consiliului UE, care este în prezent deținut de Franța.

Statele membre, parlamentul european și parlamentele naționale sunt apoi informate cu privire la cerere de către consiliu.

O reuniune a celor 27 de miniștri ai afacerilor externe UE, cunoscută sub numele de consiliul afacerilor generale, trebuie să ia o decizie pentru a solicita oficial avizul Comisiei Europene cu privire la cerere.

În mod normal, ar dura între 15 și 18 luni pentru a-și emite avizul, deși această perioadă ar putea fi scurtată semnificativ „în funcție de considerentele politice”, a spus oficialul.

Există o perioadă de preaderare de durată diferită, în timpul căreia țara candidată își adaptează instituțiile, standardele și infrastructura pentru a-i permite să își îndeplinească obligațiile ca stat membru. Procesul de aderare presupune respectarea criteriilor de aderare, inclusiv adoptarea și implementarea legislației UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro