Partidul Verzilor din Germania considera alerta ministrului de interne Friedrich la imigratia romanilor si bulgarilor drept "fantezista"
„Guvernul negru-galben, prin ministrul de interne Friedrich, duce o campanie impotriva imigrantilor din Bulgaria si Romania. Cu parole ca atac la sistemul social si un asa-zis incendiu de proportii, nu numai ca sunt musamalizate voit realitati ale imigratiei, ci mai ales se starnesc resentimente impotriva romilor. Este folosita orice ocazie pentru a se invoca o asa-zisa problema a romilor, ca de exemplu la veto-ul Germaniei impotriva intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen”. Daca aceste cuvinte ar apartine unor oficiali romani, i-am putea acuza de subiectivism. Ele apartin insa Partidului Verzilor din Germania si au fost publicate oficial pe site-ul Bundestag-ului, inca din vara acestui an.
Partidul Verzilor (Bündnis90/Die Grünen) din Germania se afla in discutii cu Uniunea de centru-dreapta CDU/CSU, privitoare la eventualitatea unei coalitii de guvernamant, in urma alegerilor legislative din Germania, care au avut loc in 22 septembrie. Unul din punctele, se pare ireconciliabile, ale celor doua partide, este politica in problema imigratiei.
Tatonarile din ultima saptamana arata ca CDU/CSU se apropie mai mult de social-democrati (SPD), cu care se lucreaza la un consens pe tema tarifului salarial minim pe economie si a alocatiei de ingrijire a copiilor sub trei ani. Ceea ce poate fi relativ usor realizat, data fiind dispozitia momentana a ambelor partide, spre un compromis. Aceasta inseamna insa ca Verzilor li se diminueaza vadit sansa de a intra intr-o coalitie de guvernare, iar in politica germana referitoare la imigratie se vor perpetua practici mai vechi si restrictive, in esenta lor.
„In loc sa scrie, impreuna cu colegii sai institutionali din Marea Britanie si Olanda, o ‘scrisoare deschisa’ populista despre asa-zisul abuz social masiv, ministrul de interne ar trebui sa se raporteze la fapte: libera miscare a fortei de munca a condus la crestere economica si egalizare sociala. De acestea a profitat nu doar UE, ci mai ales Germania”, se continua in raportul oficial al Partidului Verzilor din 25.06.2013, pe temele „integrarii, luptei impotriva discriminarii si exploatarii in Germania si Europa”, in mod special relativ la „imigratia din Bulgaria si Romania”.
In argumentarea sa, partidul Die Grüne invoca concluzia Comisiei Europene, ca si pe cea a Consiliului de Expertiza al Fundatiilor Germane pentru Migratie si Integrare, care constata ca „o imigratie a saraciei nu poate fi stabilita in mod empiric”. „Cu toate acestea, in unele localitati au fost problematizate saracia, exploatarea, ghetoizarea si discriminarea. Cererile lui Hans-Peter Friedrich de expulzare si interdictie a revenirii unor cetateni ai Uniunii [n.r. Europene] din cauza solicitarii de ajutoare sociale, este nu doar populista, ci si contrara dreptului european. […] Noi refuzam categoric punerea in discutie a dreptului fundamental al libertatii de miscare”, mai scriu Verzii, in raportul lor catre Bundestag.
Ei mentioneaza faptul ca au criticat constant limitarea dreptului de libera miscare a fortei de munca si datorita faptului ca „se estompeaza complet contributia imigratiei la succesul economic al Germaniei”. „Negru-galben [n.r. coalitia de guvernare actuala] face un joc periculos cu resentimentele. In aceasta campanie politica populista lipsesc ajutoarele concrete pentru administratiile locale. Sunt franati pasi importanti, in integrarea familiilor deja imigrate. Chiar si la nivel european, guvernul federal esueaza, cand e vorba sa se implice in aplicarea programelor UE pentru romi in Bulgaria si Romania, in folosirea tintita a fondurilor si controlul eficace al acesteia”.
In continuare, Verzii evoca date legate de imigratia recenta a romanilor si bulgarilor, mentionandu-se ca „temerile la nivel local se bazeaza pe cifre neclare si incomplete. De exemplu, plecarile inapoi spre Romania si Bulgaria nu sunt luate in considerare. In loc de 147.000, au venit in Germania 58.230 de oameni din Romania si Bulgaria”.
„80% dintre imigrantii care au venit la munca in Germania -de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in 2007, in virtutea libertatii de miscare-, s-au angajat, iar tendinta este crescanda. 46% dintre acestia sunt forta de munca calificata, iar 22% sunt specialisti supra-calificati, […] oameni cu studii de care Germania are stringent nevoie, pentru a acoperi lipsa de specialisti. Somajul bulgarilor si romanilor care traiesc in Germania este, cu 10%, semnificativ sub nivelul somajului strainilor in general, care se situeaza la 16%”.
„Astfel, nici vorba de <> fantezist al lui Friedrich”, se conchide in darea de seama a Verzilor catre Bundestag.