Patriarhia Română critică organizarea marșului Bucharest Pride, pe care îl numește „un act provocator” și „nepotrivit”

Patriarhia Română a transmis, miercuri, că dezaprobă organizarea marșului Bucharest Pride, ce va avea loc sâmbătă, 7 iunie, calificând evenimentul drept „un act provocator și total nepotrivit mai ales în contextul actual marcat de ideologii seculariste şi tensiuni sociale”.
Patriarhia Română a transmis miercuri, 5 iunie, un comunicat prin care își exprimă „îngrijorarea și dezaprobarea” cu privire la marșul Bucharest Pride, programat sâmbătă, 7 iunie, „în ajunul marelui Praznic împărătesc al Pogorârii Duhului Sfânt (Cincizecimea sau Rusaliile)”.
„Considerăm că evenimentul Bucharest Pride este alăturat în mod sfidător sărbătorii religioase menționate, aceasta din urmă având o conotație sfântă pentru întreaga creștinătate. Prin urmare, Bucharest Pride este un act provocator și total nepotrivit mai ales în contextul actual marcat de ideologii seculariste şi tensiuni sociale”, se arată în comunicat.
Patriarhia face un apel către credincioșii ortodocși „să intensifice rugăciunea pentru familia creștină, să nu răspundă provocărilor venite din partea participanţilor la marşul Bucharest Pride şi nici să folosească un limbaj ofensator sau un comportament violent faţă de aceştia, fapt care contrazice o conduită demnă de un adevărat credincios al Bisericii Ortodoxe Române”.
În același comunicat, se afirmă că „pentru Biserica Ortodoxă Română, aceste manifestări provocatoare sunt dăunătoare în special pentru tineri și pentru copii inocenţi”.
Patriarhia precizează că învățătura creștină „consideră homosexualitatea ca fiind păcat, deoarece aceasta contravine fundamental noțiunii de familie sau căsătorie bazată pe unirea între un bărbat și o femeie, instituție întemeiată de Dumnezeu Creatorul universului şi al omului (Facere 2, 24)”.
Aproape 30.000 de persoane au participat anul trecut la Marșul Bucharest Pride
Marșul Bucharest Pride 2025 este cel mai așteptat și cunoscut eveniment al comunității LGBTQ din România. Ediția din acest an promite ateliere, concursuri, concerte, dezbateri și expoziții, pe traseul consacrat al evenimentului organizat de 20 de ani în România.
Participanții la ediția de anul acesta a paradei Pride vor merge în marș de la Guvern până la Parlament, pe traseul Calea Victoriei – Parcul Izvor. Organizatorii se așteaptă la o prezență mai mare decât anul trecut, când 27.000 de oameni au ieșit în stradă pentru susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ, potrivit News.ro.
Victor Ciobotaru, directorul executiv al Asociației Accept, a spus că persoanelele care fac parte din comunitatea LGBTQ ies în stradă „pentru a cere ceea ce ar fi trebuit să li se garanteze deja: drepturi egale, protecţie legală, recunoaştere”, însă „România refuză, în continuare, să ofere un cadru legal minim de protecţie pentru vieţile noastre”, potrivit News.ro.
„Familiile noastre continuă să fie ignorate de lege, iar identitatea noastră este pusă constant sub semnul întrebării”, a mai spus acesta.