Sari direct la conținut

Pawel Borys, presedintele Fondului de Dezvoltare Polonez, a intrat joia trecuta in colectivul special de consiliere pe politici economice de pe langa guvernul roman (presa poloneza)

HotNews.ro
Pawel Borys, Foto: Captura YouTube
Pawel Borys, Foto: Captura YouTube

Un pachet de simplificari pentru firme, un fond de investitii, sprijin pentru inovatii – sunt elemente ale Strategiei in favoarea unei Dezvoltari Responsabile, pe care autoritatile de la Bucuresti vor sa le foloseasca, scrie cotidianul Rzeczpospolita in editia de marti, 3 octombrie. Potrivit sursei citate, Pawel Borys, presedintele Fondului de Dezvoltare Polonez, a intrat joia trecuta in componenta colectivului special de consiliere pentru problemele politicii economice de pe langa guvernul roman. El isi va folosi experienta in domeniul crearii fondului de investitie dupa modelul PFR (Fondul Polonez de Dezvoltare).

Aceasta nu este singura rezolvare de care se intereseaza Romania. „Daca comparam economia romana cu cea poloneza, constatam ca ea are probleme asemanatoare, cu toate ca aceasta tara a pornit de la un nivel mult inferior noua”, explica presedintele Pawel Borys citat de Rzeczpospolita, intr-o traducere realizata de RADOR.

Romania, la fel ca noi, este unul din membrii cei mai putini bogati ai UE, din tara au emigrat 3 milioane de persoane (din Polonia circa 2 milioane), principala forta competitiva a Romaniei o constituie costurile mici ale muncii, iar nivelul inovatiei este redus (din acest punct de vedere Romania ocupa ultima pozitie in UE). In plus, sectorul bancar in proportie de 90% apartine investitorilor straini.

O problema uriasa este de asemenea sistemul fiscal putin ermetic. Din analiza recenta a Comisiei Europene reiese ca in Romania gaura (golul) TVA este cea mai mare din toata UE. „In Strategia in favoarea unei Dezvoltari Responsabile au fost diagnosticate cateva capcane de dezvoltare, pe care Polonia trebuie sa le evite, daca dorim sa nu mai fim o economie periferica. Este interesant faptul ca ele seamana perfect cu economia romaneasca, care si ea vrea sa treaca la o etapa superioara de dezvoltare”, spune Borys.

Rzeczpospolita, citata de RADOR, scrie ca autoritatile de la Bucuresti au decis deci sa beneficieze de planul lui Morawiecki (vicepremier, ministru de finante si al economiei, n.tr.) si sa implementeze unele mecanisme la ei. Este vorba in primul rand de acele elemente ale planului, ca imbunatatirea mediului de afaceri (in acest pachet sunt 100 de schimbari pentru firme), dezvoltarea inovatiei (Romania va demara un program de finantare startup asemanator cu cel polonez) si crearea fondului de dezvoltare amintit mai inainte.

Recent, a fost in Romania si presedintele bancii PKO BP, Zbigniew Jagiello, in contextul discutiei tot mai aprinse in aceasta tara despre necesitatea <> bancilor (poate avea sensul de reromanizare). „Romanii s-au consultat cu presedintele bancii poloneze pe tema experientelor poloneze in edificarea unui sector bancar puternic”, mentioneaza Borys, citat de Rzeczpospolita.

Activitatea colectivului de consiliere (in componenta caruia intra Borys) pentru guvernul Romaniei vor continua in urmatoarele luni. De strangerea colaborarii polono-romane este interesata si Polonia. Autoritatile poloneze au o disputa la forumul UE in problema propunerii franceze privind lucratorii detasati, propunere defavorabila Poloniei. In opinia vicepremierului Mateusz Morawiecki, aceasta propunere inseamna violarea libertatii comunitare a circulatiei serviciilor si muncii. Pentru a o bloca avem nevoie de aliati, mai ales printre statele Europei Centrale si de Est. ¬Dupa intalniri au aparut asigurarile autoritatilor Romaniei ca vor sprijini pozitia Poloniei in aceasta problema¬ ¬ mentioneaza Borys, intr-o traducere realizata de RADOR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro