Sari direct la conținut

Pedepse severe pentru 12 oficiali din Libia. Un tribunal i-a socotit vinovați pentru inundațiile catastrofale de la Derna

HotNews.ro

Un tribunal din Libia a trimis la închisoare 12 oficiali în legătură cu colapsul mai multor baraje la Derna, care au dus la moartea a mii de locuitori ai orașului anul trecut, a anunțat procurorul general, informează Reuters.

Oficialii, care erau responsabili de gestionarea barajelor din Libia, au primit sentințe între 9 și 27 de ani de închisoare la Curtea de Apel din Derna. Alți patru acuzați au fost achitați.

Derna, un oraș de coastă cu o populație de 125.000 de oameni a fost devastată în septembrie 2023 de inundații masive provocate de furtuna Daniel.

Mii de persoane au fost ucise și alte mii date dispărute ca urmare a inundațiilor care au distrus barajele și cartiere întregi din oraș.

Procurorul general de la Tripoli a spus că trei acuzați vor trebui „să returneze banii obținuți din câștiguri ilegale”, potrivit unei declarații în care însă nu sunt menționate numele și funcțiile deținute de cei supuși judecății.

„Oficialii condamnați au fost acuzați de neglijență, crimă cu premeditare și irosirea banului public”, a declarat o sursă judiciară din Derna, care a precizat că sentința nu este definitivă.

Un raport publicat în ianuarie de Banca Mondială, ONU și Uniunea Europeană susține că inundațiile de la Derna constituie o catastrofă de mediu ce impune costuri de 1,8 miliarde de dolari pentru finanțarea reconstrucției.

Raportul spune că barajele au cedat în parte din cauza modului de construcție, bazat pe informații hidrologice depășite, în parte din cauza întreținerii lor proaste și a problemelor de guvernanță generată de un deceniu de război civil în Libia.

Libia este divizată din 2014 în centre rivale de putere din estul și vestul țării, după înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în revolta din 2011, susținută de NATO.

INTERVIURILE HotNews.ro