Sari direct la conținut

Pelerinaj politic la moaștele Sfintei Parascheva. Mai mulți prezidențiabili merg luni la Iași, la liturghia de la Catedrala Mitropolitană

HotNews.ro
Pelerinaj politic la moaștele Sfintei Parascheva. Mai mulți prezidențiabili merg luni la Iași, la liturghia de la Catedrala Mitropolitană
Pelerini asteapta la rand pentru a se inchina la racla Sfintei Parascheva si a Sfantului Pantelimon. Sursa foto: Agerpres

Mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din acest an vor fi prezenţi, luni, la manifestările religioase de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, printre aceştia numărându-se Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Mircea Geoană, Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu, afirmă surse politice citate sâmbătă de News.ro.

Filialele ieşene ale PSD şi PNL nu au anunţat în mod oficial programul celor doi lideri, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, dar potrivit unor surse, cei doi vor lua parte la Sfânta Liturghie, programată luni pe pietonalul din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Marcel Ciolacu ar urma să viziteze, în cursul zilei de luni, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, rectorul instituţiei, Dan Caşcaval, fiind candidatul PSD Iaşi pe prima poziţie la Senat.

Surse liberale afirmă că şeful PNL, Nicolae Ciucă, va avea, la Iaşi, o întâlnire cu membrii de partid, dar va participa şi la un eveniment organizat de primăria municipiului.

Tot luni, vor mai fi prezenţi la slujba de la Catedrala Mitropolitană Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent), Ludovic Orban (Forţa Dreptei) şi Cristian Diaconescu (independent).

Prezenţa liderului AUR, George Simion, la Iaşi nu este sigură, surse din filială precizând că sunt şanse ca acesta să ajungă totuşi în oraş.

Sfânta Liturghie este programată, luni dimineaţă, pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Autorităţile se aşteaptă ca la această slujbă să asiste câteva mii de persoane.

În zona centrală a Iaşiului vor fi montate mai multe ecrane, pe care oamenii vor putea urmări slujba de la Catedrala Mitropolitană.

Numărul pelerinilor veniţi la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Pantelimon a crescut considerabil în ultimele zile.

Rândul măsoară deja mai mulți kilometri, iar zona închisă circulaţiei a fost extinsă pentru a permite parcarea autocarelor. Sunt grupuri de credincioşi care au ajuns la Iaşi din toată ţara. Sâmbătă la prânz aşteptau la rând aproximativ 51.000 de oameni.

În total, de la începerea pelerinajului religios de la Iaşi aproape 120.000 de oameni au trecut pe la racla cu sfintele moaşte aşezată într-un baldachin în curtea Catedralei Mitropolitane.

Vineri seară a avut loc tradiţionala procesiune „Calea Sfinţilor”, racla cu sfintele moaşte fiind purtată pe umeri de către preoţi pe străzile din centrul Iaşiului. Potrivit organizatorilor, la acest eveniment au participat aproape 30.000 de oameni. La procesiune au participat 50 de preoţi, printre care şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în lăcaşul de cult.

INTERVIURILE HotNews.ro