Sari direct la conținut

Pensionarul american arestat de Rusia pe motiv că ar fi mercenar ucrainean a fost condamnat la aproape 7 ani de închisoare

HotNews.ro
Pensionarul american arestat de Rusia pe motiv că ar fi mercenar ucrainean a fost condamnat la aproape 7 ani de închisoare
Autoritățile ruse nu au fost impresionate de vârsta înaintată a lui Stephen Hubbard și l-au plasat în infama „cușcă” folosită de sistemul judiciar al țării pentru a umili inculpații, FOTO: Moscow City Court Press Service / AP / Profimedia

O instanţă din Moscova l-a condamnat luni pe cetăţeanul american Stephen James Hubbard, în vârstă de 72 de ani, la şase ani şi zece luni de închisoare, după un proces cu uşile închise în care fusese acuzat că a acţionat ca mercenar în Ucraina, informează Reuters și Agerpres.

Anchetatorii au susţinut că Hubbard, originar din statul american Michigan, a primit 1000 de dolari pe lună pentru serviciul într-o unitate de apărare teritorială din Izium, în estul Ucrainei, unde se stabilise din 2014.

Conform presei ruse de stat, acuzatul şi-a recunoscut vinovăţia.

În interviuri acordate luna trecută, sora lui, Patricia Hubbard Fox, şi o altă rudă au pus la îndoială presupusa mărturisire, declarând agenţiei Reuters că Hubbard avea opinii pro-ruse şi că nu este plauzibil ca el să se fi înrolat la vârsta pe care o are.

Cei doi membri de familie l-au descris pe septuagenar ca o persoană izolată, care s-a înstrăinat de o parte din rude în timpul deceniilor petrecute în străinătate ca profesor de engleză, inclusiv în Japonia şi Cipru.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Statelor Unite în Rusia a declarat că reprezentanţa diplomatică este la curent cu detenţia cetăţeanului american, însă nu a dorit să facă alte comentarii.

Reuters nu a reuşit să afle în ce condiţii este închis Hubbard.

Acesta a compărut luni în instanţă încătuşat şi ras în cap, fiind aşezat într-o cuşcă transparenta; la pronunţarea sentinţei, s-a ridicat cu greu în picioare, conform relatării unui reporter al agenţiei.

INTERVIURILE HotNews.ro