Sari direct la conținut

Pericolul cu care se confruntă locuitorii din Gaza. Numărul victimelor războiului va continua să crească

HotNews.ro
Pericolul cu care se confruntă locuitorii din Gaza. Numărul victimelor războiului va continua să crească
Ruine în Gaza City Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

ONG-ul Handicap International se teme că numărul victimelor războiului din Fâșia Gaza va crește cu alte câteva mii de persoane din cauza muniției neexplodate care a rămas în ruinele din teritoriul palestinian, relatează AFP.

În cele 15 luni de război care au urmat atacului sângeros al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie 2023, o cantitate enormă de explozibil a fost aruncată asupta Fâșiei, explică Simon Elmont, expert în deminare la Handicap International.

Calculele standard indică faptul că între 9 și 13% din muniție nu explodează, astel că zeci de mii de bombe, proiectile sau rachete se găsesc în zonă, gata să se declanșeze în caz de manipulare neadecvată, a continuat Elmont.

Muniția neexplodată se regăsește în principal în ruinele de la suprafață, precum și în sol, unde a reușit să intre în profunzime, dar fără să explodeze.

Sute de mii de locuitori au început să revină, de la încheierea armistițiului la mijlocul lui ianuarie, în zonele din centrul și nordul Fâșiei Gaza, devastate de conflict. „Știm că aceste persoane vor încerca să-și regăsească bunurile, că vor intra în imobile avariate sau distruse, că vor muta molozul sau chiar vor încerca să reconstruiască”, a avertizat expertul.

Accidentele se vor multiplica, cu „sute, dacă nu mii de incidente în cursul cărora persoane pot fi rănite, uneori mortal, din nefericire”, a adăugat Elmont. El a menționat un clip video pe care l-a văzut în această săptămână cu un copil spitalizat după ce un altul i-a aruncat o grenadă pe care a găsit-o, crezând că este o jucărie.

Într-un comunicat, Handicap International a calificat marea cantitate de muniție neexplodată drept „o amenințare majoră pentru populația din Gaza”. Una dintre dificultățile legate de îndepărtarea muniției neexplodate constă în faptul că va fi imposibil să evacuezi populația, întrucât oamenii „nu au unde să se ducă”, frontierele fiind închise.

INTERVIURILE HotNews.ro