Perspectiva ratingului Romgaz a fost revizuită la negativă, la fel ca în cazul Nuclearelectrica
Agentia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului Romgaz de la Stabilă la Negativă, confirmând în același timp rating-ul ‘BBB-‘ pentru Datoria pe Termen Lung a Emitentului, a anunțat marți compania. Această revizuire vine la doar câteva zile după ce Fitch a scăzut ratingul Nuclearelectrica de la Stabilă la Negativă.
La fel ca în cazul Nuclearelectrica, revizuirea perspectivei rating-ului Romgaz „urmează revizuirii recente a perspectivei rating-ului suveran al României din data de 17 decembrie 2024”.
Astfel, revizuirea perspectivei rating-ului suveran al României de la ‘stabilă’ la ‘negativă’ determină revizuirea similară a perspectivei rating-ului ROMGAZ.
Raportul emis de Fitch a reiterat faptul că rating-ul “reflectă poziţia dominantă a ROMGAZ în piaţa gazelor naturale din Romania, potenţialul de creştere a producţiei ca urmare a dezvoltării perimetrelor Neptun Deep şi Caragele şi politica financiară conservatoare”.
Rating scăzut din cauza incertitudinilor din zona politică
Agenția de rating Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară, în urmă cu o săptămână. Ratingul este BBB-: „Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale”.
Potrivit sursei citate, alegerile parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești.
Procesul alegerilor a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surprinzătoare din primul tur a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străine/ruse. Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie pe 21 decembrie 2024″, mai scrie Fitch.
„Un guvern de coaliție pro-european format din 4 partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menține incertitudinea politică și, în opinia noastră, va întârzia implementarea măsurilor de consolidare fiscală”, spune Fitch.