Sari direct la conținut

Perspective sumbre pentru economia Rusiei, arată rapoarte interne de la Kremlin. Vulnerabilitățile de care se teme Putin

HotNews.ro
Perspective sumbre pentru economia Rusiei, arată rapoarte interne de la Kremlin. Vulnerabilitățile de care se teme Putin
Vladimir Putin. Credit line: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prețurile reduse la petrol, constrângerile bugetare și acumularea creanțelor neperformante în zona privată sunt printre principalele riscuri economice cu care se confruntă Rusia, se spune în documentele pregătite pentru o dezbatere în interiorul guvernului de la Moscova, scrie Reuters. Deosebit de îngrijorătoare este perspectiva creșterii producției de petrol de către SUA și OPEC.

Președintele Vladimir Putin și alți demnitari ruși au lăudat în repetate rânduri rezistența economiei rusești față de sancțiunile internaționale, menționând însă inflația de peste 10% ca principala provocare.

Pericolul recesiunii

Însă rapoartele consultate de Reuters, care au fost elaborate de Ministerul Economiei și banca centrală rusă pentru o întâlnire din 4 februarie cu premierul Mihail Mișustin, arată că preocupări mai ample au existat înainte de anunțul de miercuri al președintelui SUA Donald Trump privind discuțiile cu Putin privind încheierea războiului din Ucraina.

„O situație în care încetinirea economiei până în punctul recesiunii tehnice va surveni mult mai repede decât încetinirea inflației devine din ce în ce mai probabilă”, se spune în raportul Ministerului Economiei.

Raportul avertizează în privința ratei mari a dobânzilor – despre care analiști consultați de Reuters cred că va rămâne la 21% după ședința de vineri a băncii centrale – care limitează împrumuturile și investițiile, amenințând perspectivele de creștere ale Rusiei. „Lipsa investițiilor de acum înseamnă ritm mai lent de creștere al PIB-ului în doi sau trei ani”, se spune în raport.

Atât Ministerul Economiei, cât și Banca Națională a Rusiei au semnalat pericolul unor prețuri mai mici ale petrolului, care ar putea cauza probleme pentru bugetul federal. Banca centrală a subliniat „riscul semnificativ” al prețurilor reduse ale petrolului dacă producția SUA va inunda piața, în condițiile în care producția OPEC este egală volumului de exporturi rusești de țiței.

„Constrângerile bugetare din următorii 5-10 ani pot fi mai dure decât par în momentul de față”, susține banca centrală în evaluarea sa a potențialului impact al prețurilor reduse la petrol.

Sectorul privat, afectat de creșterea costurilor

Ministerul Economiei spune în raportul său că era pregătit pentru creșterea costurilor pentru companii, o preocupare exprimată public în Parlament de către vicepremierul Aleksandr Novak. Creșterile de costuri ale companiilor – cu forța de muncă, impozite, taxe vamale și cheltuieli cu dobânzile – în 2025 față de 2024 sunt estimate la 163,9 miliarde de dolari, adică aproximativ 45% din volumul investițiilor private în bunuri fixe de anul trecut.

Condițiile externe nefavorabile și reducerea consumului intern fac mai dificilă pentru companii transferul costurilor asupra consumatorilor, ceea ce va reduce și mai mult profiturile.

Toate acestea afectează stabilitatea financiară a companiilor și contribuie la riscul acumulării de creanțe neperformante. Raportul avertizeză că o creștere a ofertei ar putea fi insuficientă chiar și pentru o cerere în declin, în special în sectorul agricol, în care este probabilă o creștere a prețurilor în 2025.

Deficit în creștere

Alimentată de creșterea cheltuielilor guvernamentale, producția de armament și exporturile de gaze, petrol și minerale, economia Rusiei a crescut după o ușoară contracție în 2022, rezistând impactului sancțiunilor occidentale provocate de invadarea Ucrainei mai bine decât oficialii ruși sau occidentali s-au așteptat.

Însă lipsa forței de muncă, slăbirea rublei și ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii au afectat perspectivele creșterii economice a Rusiei. În ianuarie, Reuters a relatat că Putin a devenit din ce în ce mai îngrijorat de problemele din economia de război a Rusiei, citând cinci surse familiarizate cu situația.

Washingtonul este pe deplin conștient că prețurile la petrol sunt o modalitate de presiune asupra Moscovei, secretarul Apărării Pete Hegseth estimând miercuri că prețurile mai mici la energie vor aduce Rusia la masa negocierilor în privința viitorului Ucrainei.

Venturile din energie reprezintă o treime din bugetul Rusiei și prețurile mai mari la petrol ajută Moscova să gestioneze deficitul. Fondul Avuției Naționale a devenit principala sursă de finanțare a deficitului cronic al Rusiei. Valoarea lichidităților fondului a scăzut cu două treimi, de la 112,7 miliarde de dolari, cât reprezentau înainte de război, la numai 37,5 miliarde. „Fondul NU a fost conceput să acopere veniturile în scădere pentru o perioadă lungă de timp”, a spus banca centrală în raportul său.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro