Sari direct la conținut

Peste 100 de cercetatori din 28 de tari fac un apel global pentru protejarea ierbii de mare

HotNews.ro
Iarba de mare, Foto: Captura BBC
Iarba de mare, Foto: Captura BBC

​​100 de cercetatori din 28 de tari cer un ajutor global in ceea ce priveste protectia ierbii de mare, cunoscuta si sub denumirea de „plamanii marii”. Iarba de mare este o planta cu flori care formeaza paturi subacvatice dense in apa cu adancime mica.

Diferenta dintre aceasta iarba si algele de mare este ca cea dintai ofera hrana si adapost pentru o gaba larga de animale, inlusiv pesti, mamifere marine si pasari.

Mai multe campuri cu iarba de mare au fost distruse din cauza activitatilor umane, spun cercetatorii.

Potrivit BBC, cercetatorii au spus ca: „Pajistile cu iarba de mare sunt pepiniere pentru pesti si reprezinta zonele cheie pentru pescuitul din intreaga lume.”

„Pierderea acesteia pune mijloacele de existenta a sute de milioane de oameni in primejdie si expune multi oameni la un nivel ridicat de saracie.”

„De asemenea, pierderea ierbii duce la pierderea vitalitatii broastelor testoase verzi si a calutilor de mare.”

Nu exista nicio legislatie internationala in ceea ce priveste iarba de mare, prin urmare, de obicei, protectia acesteia cade la nivel local sau regional.

„Asociatiei Mondiala a Ierbii de Mare” a lansat aceasta declaratie in aceasta luna, in nordul Tarii Galilor.

„Plamanii marii” se gasesc in apele de adancime mica, in regiunile de coasta de pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Populatia acesteia scade cu aproximativ 2% pe an.

In ianuarie, un studiu al acestei culturi din jurul insulelor din UK a aratat efectele negative pe care le are poluare si omul.

Sondajele a 11 site-uri din Anglia, Tara Galilor, Irlanda de Nord si Republica Irlanda, au aratat un nivel foarte ridicat al azotului din apa care afecteaza sanatatea ierbii de mare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro