Sari direct la conținut

Peste 50 de arbori au căzut la ultima furtună, în București / Nicușor Dan, acuzat din nou că nu dă avize pentru extragerea arborilor uscați/bolnavi

HotNews.ro
Copac căzut Sectorul 6, Foto: Primaria sector 6
Copac căzut Sectorul 6, Foto: Primaria sector 6

Peste 50 de copaci au căzut la furtuna care a avut loc vineri dimineață în București, o persoană a ajuns la spital și peste 30 de mașini au fost avariate, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Stat pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Primarul Ciprian Ciucu l-a acuzat din nou pe primarul Nicușor Dan că nu a dat avizele de defrișare pentru copacii uscați sau în declin biologic și a pus pe pagina de Facebook poze cu un plop uscat care a căzut pe strada Romancierilor.

HotNews.ro a atras atenția încă de acum o lună că la Primăria Capitalei este un blocaj, în perioada 2021-2023 fiind depuse de Primăriile de Sector și privați peste 20.000 de cereri de toaletare și defrișare arbori, iar municipalitatea a emis 1.400 de avize. De exemplu, peste 20 de copaci din Parcul Motodrom, din Sectorul 2 al Capitalei, uscați de 3 ani, nu au primit nici acum aviz de defrișare.

  • „Str. Romancierilor este blocată de un plop căzut. Se așteaptă de sosire unei echipe Enel deoarece copacul a căzut peste fire de electricitate și intervenția trebuie să se desfășoare în siguranță. Dacă PMB ar aviza defrișările și toaletările necesare, pagubele ar fi mai reduse.
  • ADPDU Sector 6 a facut demersurile necesare obținerii avizelor de la Directia de Mediu din cadrul PMB, însă nu l-am primit. În lipsa avizelor nu ne este permis să intervenim preventiv.
  • Numai anul acesta, ADPDU Sector 6, a înaintat către Direcția de Mediu din cadrul PMB 243 solicitări punctuale pentru emiterea avizului de specialitate din care: 109 solicitări pentru emitera avizului de toaletare (pentru aprox 850 arbori), 161 de solicitari pentru defrișarea unui număr de 278 arbori aflați în declin biologic avansat sau uscați 100%). Deși am respectat toate reglementările în vigoare, din păcate, până în acest moment nu a fost emis niciun aviz pentru niciuna din solicitările trimise la PMB în acest an”, a scris Ciucu pe pagina de Facebook.

Până în urmă cu 3 ani, Primăria Capitalei dădea pe bandă rulantă avize pentru toaletarea copacilor, dar și pentru defrișare. De când a venit Nicușor Dan la conducerea instituției,lucrurile s-au schimbat, dar s-a ajuns la cealaltă extremă că nu se mai dau avize la timp nici pentru copacii uscați sau cei care chiar au nevoie de intervenții la coroană, fiind un blocaj la nivelul municipalității.

Câte cereri de toaletare și defrișare a primit Primăria Capitalei și la câte a răspuns

La nivelul anului 2021 au fost înregistrate 7.614 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea avizelor de toaletare și defrișare. Municipalitatea a emis doar 149 avize prin care s-a avizat toaletarea a 131 arbori, defrișarea unui număr de 977 arbori și transplantarea a 62 de arbori, potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei.

La nivelul anului 2022 au fost înregistrate 9.522 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea acestor avize. Au fost emise 1.198 avize prin care s-a avizat toaletarea a 2.325 arbori, defrișarea a 1.573 și transplantarea unui număr de 20 exemplare, sunt informațiile furnizate de municipalitate.

La nivelul anului 2023, până în luna mai, au fost înregistrate 3.180 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea avizelor de toaletare/defrișare, au fost emise 61 avize prin care s-a avizat toaletarea a 347 exemplare arbori și defrișarea a 388.

Faptul că avizele nu se mai emit pe bandă rulantă, iar Primăriile de Sector nu mai sunt lăsate să toaleteze după bunul plac, așa cum se întâmpla până acum, este un lucru bun, însă Primarii de Sector se plâng că municipalitatea emite greu sau nu emite deloc nici avize pentru arborii uscați sau cei care prezintă un pericol.

Citește aici mai mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro