Sari direct la conținut

Peste 7 milioane de europeni, printre care și mulți români, lucrează în alte țări. Ce riscă dacă nu obțin Formularul A1

HotNews.ro
Peste 7 milioane de europeni, printre care și mulți români, lucrează în alte țări. Ce riscă dacă nu obțin Formularul A1
Cresc taxele/ID 164161820 © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Tot mai mulți angajați și freelanceri își desfășoară activitatea simultan în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Deși această tendință aduce multiple avantaje, implică și obligații fiscale și administrative esențiale.

Unul dintre documentele-cheie pentru respectarea normelor europene este Formularul A1, care certifică aplicarea legislației de securitate socială a unui singur stat. Neobținerea acestuia poate avea consecințe serioase atât pentru lucrători, cât și pentru angajatori.

“Formularul A1 este emis de autoritățile competente din statul în care persoana este asigurată și certifică faptul că aceasta rămâne supusă reglementărilor de securitate socială ale acelui stat, chiar dacă lucrează în mai multe țări. Acest document previne dubla impunere a contribuțiilor sociale și asigură continuitatea beneficiilor de securitate socială” , explică Ioana Dragu, Tax Manager Soter & Partners.

Peste 7 milioane de europeni lucrează în alte țări decât cea de origine. Ce riscă lucrătorii transfrontalieri care nu obțin Formularul A1

1.Dublă Impunere a Contribuțiilor Sociale

Fără Formularul A1, fiecare stat în care desfășori activitate îți poate cere să contribui la sistemul său de securitate socială, crescând costurile pentru angajatori și angajați.

2.Amenzi și Penalități

Neobținerea Formularului A1 poate atrage sancțiuni. În cazul unui control al autorităților, angajatorii și angajații pot fi obligați să plătească retroactiv contribuții sociale, împreună cu dobânzi și penalități de întârziere.

3.Acces Restricționat la Serviciile de Securitate Socială

Fără un Formular A1 valid, un angajat riscă să nu beneficieze de asigurare medicală, pensie sau indemnizații sociale, afectându-l financiar și profesional.

4.Probleme Legale pentru Angajatori

Pentru companiile care trimit angajați să lucreze în alte state, lipsa Formularului A1 poate atrage sancțiuni și restricții, obligând firma să plătească contribuții sociale local.

5.Riscul de Evaziune Fiscală

Nedeclararea obligațiilor fiscale poate fi interpretată ca încercare de sustragere de la plata impozitelor și contribuțiilor sociale, atrăgând sancțiuni severe.

Cum pot fi evitate riscurile

Pentru a evita problemele legale și financiare, persoanele interesate trebuie să obțină Formularul A1 înainte de a începe orice activitate transfrontalieră. Procesul de obținere implică:

1.Depunerea unei Cereri la Autoritatea Competentă

2.Furnizarea Documentelor Justificative

3.Analiza Cererii și Emiterea Documentului

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro