Sari direct la conținut

Peste o jumătate de miliard de euro plătește Germania pentru alocații cuvenite copiilor din străinătate. România ocupă un loc aparent surprinzător

HotNews.ro
Peste o jumătate de miliard de euro plătește Germania pentru alocații cuvenite copiilor din străinătate. România ocupă un loc aparent surprinzător

Agenția de ocupare a forței de muncă din Germania a transferat, în 2024, peste o jumătate de miliard de euro în conturi străine. Este vorba de alocațiile pentru copiii din străinătate. De la 1 ianuarie, alocațiile din Germania cresc puțin.

Pentru a doua oară consecutiv, în 2024 Fondul de Familie al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă a transferat peste 500 de milioane de euro în alocații pentru copii aflați în străinătate.

Deja în 2023, 525,7 milioane de euro au mers în conturi din străinătate. În anul 2022 au fost 465,3 milioane de euro, relatează ziarul Bild, pe baza datelor funizate de autorități. Creșterea plăților se explică prin majorarea alocației pentru copii.

Peste 300.000 de copii din străinătate primesc bani de la nemți

În general, numărul copiilor care trăiesc în afara Germaniei nu a crescut, ci a scăzut. Potrivit cifrelor agenției, alocația pentru copii a fost plătită pentru cca. 313.000 de copii aflați în străinătate, în 2023.

Dintre aceștia, 307.000 de copii locuiesc în țări UE precum Polonia, România, Cehia, Croația sau Franța, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă (Arbeitsagentur – AA). „Mai mult de jumătate (171.000) sunt în Polonia. În 2022, 324.000 de copii locuiau în străinătate”.

De regulă, beneficiarii sunt cetățeni ai UE care lucrează în Germania, sub rezerva contribuțiilor la asigurările sociale și „ai căror copii locuiesc în țara lor de origine”, explică purtătorul de cuvânt al AA.

Doar acei tutori legali care au reședința principală în Germania sau care fac obiectul unei obligații fiscale nelimitate, în această țară, au dreptul la alocație pentru copii. Potrivit autorităților, când copiii locuiesc în străinătate, trebuie depuse dovezi suplimentare.

România, pe locul doi la beneficiari

Comparativ cu bugetul total, ponderea transferurilor externe este mică: „Fondul de familie al AA plătește, în prezent, aproximativ 54 de miliarde de euro alocații pentru copii, conform Legii impozitului pe venit.

Aproximativ un procent (526 de milioane de euro) merge în conturi străine”, a declarat purtătorul de cuvânt, pentru Bild. Potrivit datelor Fondului de familie al AA, țările cu cele mai multe transferuri sunt Polonia, România, Cehia, Franța, Croația, Slovacia, Ungaria, Țările de Jos, Bulgaria și Austria.

Cum se poate solicita alocația pentru copii

Agenția Federală de Muncă din Germania explică modul și condițiile în care  poate fi solicitată alocația pentru copii:

  • Copilul propriu are sub 18 ani (în anumite condiții se pot solicita și primi alocații pentru copii adulți),
  • Ai grijă în mod regulat de copilul tău și acesta locuiește în gospodăria ta (acest lucru se aplică și copiilor vitregi, nepoților sau copiilor adoptivi),
  • Locul de reședință al solicitantului/solicitantei este în Germania, altă țară din UE, Norvegia, Liechtenstein, Islanda sau Elveția.

Plata alocației pentru copii nu depinde de venitul persoanei solicitante. Se primesc 250 de euro/lună, pentru fiecare copil (de la 1 ianuarie 2025: 255 de euro). Regula de bază este să se acorde acest drept la alocație, dar numai pentru copiii care îndeplinesc cerințele.

O singură persoană primește alocație pentru copii, de obicei un părinte. Dacă sunt mai mulți copii, sumele individuale vor fi plătite ca o singură sumă.

Alocație pentru copii în cazul cetățenilor străini din Germania

Cetățeni din UE, SEE și Elveția

Alocația pentru copii poate fi plătită și pentru cetățenii unui stat membru al Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE), sau Elveției. Pentru resortisanții UE sau SEE, care s-au mutat în Germania începând din august 2019, se aplică următoarele cerințe:

Din a patra lună de la intrarea în Germania, trebuie îndeplinite cerințele Legii privind libertatea de circulație. Acest lucru se aplică de îndată ce:

  • sunteți independent sau angajat
  • sunteți în căutarea unui loc de muncă sau sunteți șomer involuntar
  • dreptul la libera circulație poate fi derivat de la un membru al familiei
  • aveţi suficiente mijloace de existenţă şi asigurare de sănătate
  • ați dobândit un drept de şedere permanentă

Cetăţeni ai altor ţări

Cetățenii altor țări trebuie să îndeplinească una dintre cerințele de mai jos, solicitantului/solicitantei impunându-se:

  • să fie cetățean al uneia dintre următoarele țări: Algeria, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Maroc, Muntenegru, Serbia, Tunisia sau Turcia și să fie angajat/ă în Germania, sub rezerva contribuțiilor de asigurări sociale, a primirii unei indemnizați de șomaj sau de boală
  • să aibă un permis de stabilire sau de ședere valabil, care îi permite să lucreze în Germania
  • se numeră printre refugiații recunoscuți incontestabil și cei care au dreptul la azil

Informații detaliate referitoare la alocațiile pentru copii pot fi accesate pe site-ul oficial al AA.

INTERVIURILE HotNews.ro