Peste o mie de lilieci care hibernau in cladirea Universitatii din Cluj, transportati intr-o pestera din Bihor
Peste o mie de lilieci care hibernau in cladirea centrala a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca au fost salvati, miercuri, de o echipa a Facultatii de Biologie si Geologie si transportati la o pestera din judetul Bihor, unde sa poata supravietui, anunta Mediafax. Operatiunea de salvare a coloniei de lilieci care hibernau in tocul unei ferestre a amfiteatrului „Augustin Maior” din cladirea centrala a UBB a inceput miercuri dimineata si a durat aproximativ trei ore, liliecii fiind pusi in cutii si transportati, ulterior, la pestera Ungurul Mare din judetul Bihor.
Conferentiarul Ioan Coroiu de la Facultatea de Biologie si Geologie a UBB a declarat ca liliecii sunt o specie protejata si ca a fost nevoie de o astfel de interventie pentru a le oferi acestora conditii optime de hibernare pana in luna martie.
„Scopul actiunii a fost de salvare a acestei colonii, de peste 1.000 de exemplare de lilieci, care nu ajungea pana in primavara. Liliecii ar fi deranjat cursurile din amfiteatru, intrucat hibernau in tocul unui geam, atat prin zgomotul facut, cat si prin mirosul degajat. Am fost obligati sa ii scoatem si sa ii mutam intr-o pestera din judetul Bihor, Ungurul Mare, pentru continuarea hibernarii. Liliecii au intrat in tocul de lemn al ferestrei prin exteriorul cladirii si si-au gasit loc intre toc si perete pentru a hiberna. A trebuit sa ii salvam pentru ca sunt specie protejata si nu avem voie sa ii distrugem”, a explicat Ioan Coroiu.
Reprezentantii UBB au fost nevoiti sa desfaca rama interioara din lemn a ferestrei, iar membrii echipei coordonate de Ioan Coroiu au luat liliecii si i-au pus in cutii de carton pentru a fi transportati la pestera Ungurul Mare.
„Dat fiind ca in jurul municipiului Cluj-Napoca sunt multe paduri, orasul este loc de iernare si de diurnare al liliecilor. Liliecii sunt activi noaptea, iar ziua dorm in anumite adaposturi si gasesc locuri favorabile, cum ar fi tocuri de geamuri si usi de la cladirile vechi, unde pot intra pe dinafara. Iarna hiberneaza si fac colonii de sute sau peste o mie de exemplare. Faptul ca sunt lilieci in centrul orasului demonstreaza ca zona este foarte sanatoasa din punct de vedere ecologic, aici fiind inregistrata o poluare redusa”, a subliniat Ioan Coroiu.
Potrivit acestuia, liliecii din cladirea centrala a UBB au inceput sa hiberneze in lunile noiembrie-decembrie: „Dupa ce ii ducem la pestera, liliecii vor reintra in somn pana la primavara, martie-aprilie, cand isi vor gasi alte adaposturi pentru a se inmulti”, a explicat conferentiarul de la UBB.
La randul sau, Anda Culisir, absolventa a Facultatii de Biologie si Geologie a UBB si membra a echipei, a declarat ca liliecii sunt benefici in special pentru agricultura, deoarece se hranesc cu insecte, care nu mai pot dauna culturilor.
„Cu cat sunt mai multe specii, cu atat biodiversitatea este mai mare si relatia noastra cu natura este mai buna. Toate cele 31 de specii de liliecii din Romania se hranesc cu insecte, iar cand se ingrasa toamna pentru dormit, practic nu mai e nevoie de insecticide la culturile agricole, ceea ce induce un echilibru biologic in natura”, a subliniat aceasta.