Petre Daea, despre cerealele ucrainene: România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina / Transporturile vor fi sigilate și securizate suplimentar / Interdicție până la 5 iunie?
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri seară după ce a avut loc, în format videoconferinţă, o întâlnire cu ministrul ucrainean, că țara noastră va continua să permită tranzitul de cereale ucrainene către state terţe. „România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”, a transmis Daea.
Discuții cu Dembroskis și cu miniștrii din Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia / Interdicții până pe 5 iunie?
Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a discutat miercuri despre importurile de cereale cu miniștrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, precum și cu omologii ucraineni.
Uniunea Europeană va oferi compensații în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii din cinci țări limitrofe Ucrainei care au fost afectate de creșterea importurilor de cereale.
Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a declarat că Dombrovskis a cerut Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei să își retragă interdicțiile individuale de import iar Comisia ar putea aproba o interdicție generală a cerealelor și semințelor oleaginoase ucrainene către cele cinci țări afectate până la 5 iunie.
După mai multe ore de consultări, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România nu au ajuns la un acord, iar comisarul european a cerut ca problema să fie rezolvată până la finalul săptămânii.
România a anunțat că va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care ne tranzitează țara și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină. Aceste măsuri i-au fost transmise de ministrul agriculturii, Petre Daea, omologului său ucrainean Mykola Solsky.
Ministrul a citit de pe o foaie, a vorbit despre el la persoana a treia și a declarat că nu va răspunde la întrebările jurnașitilor prezenți deoarece „toate răspunsurile se găsesc în acele foi” pe care el le va lăsa presei.
Mai mult, el a aruncat vina pentru situația creată pe ministerul Turismului și al Antreprenoriatului și a cerut ministrului Agriculturii ucrainean să restrângă exportul de cereale.
Daea a reluat ceea ce se anunțase cu câteva ore mai devreme:
- transporturile de cereale din Ucraina nu vor fi oprite, dar vor fi sigilate
- vor fi luate măsuri suplimentare pentru securizarea transporturilor ucrainene cae vor tranzita România
- Ministerul român a cerut Ucrainei să limiteze exporturile de oleaginoase și rapiță
- România este singura poartă de intrare în UE a cerealelor ucrainene
- România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.
”Din partea României au participat ministrul Agriculturii şi preşedintele ANSVSA ocazie cu care am pus în discuţie situaţia deosebit de dificilă cu care se confruntă fermierii din cauza afluxului de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina (…) Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat omologului său situaţia deosebit de gravă existentă în România, în contextul actual, care este mult mai grav, dat fiind faptul că 3 state (Polonia, Ungaria şi Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat şi Bulgaria cu interzicere importului începând cu dată de 24 aprilie. În aceste condiţii România rămâne singură poartă de import a produselor din Ucraina”, a declatrat Petre Daea, potrivit News.ro.
”Ministrul Agriculturii a informat că miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia şi România au făcut propuneri vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politică comercială la nivelul UE şi comisarului pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerţ. Ministrul agriculturii Ucrainean a solicitat o întrevedere tete-a-tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la Bucureşti pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România şi alte probleme specifice situaţiei actuale”, a mai afirmat Daea.
După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina.
Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.
Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase – în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.
Conform regulamentului UE, Uniunea Europeană poate limita importul de produse în întreg blocul comunitar sau într-o parte a blocului, permițând în același timp tranzitul.
Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă. În locul unui simplu tranzit însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.