Phenianul este pregatit de "contraatac" in fata amenintarii Washingtonului
Coreea de Nord este pregatita pentru „contraatac” in fata „provocarii” Statelor Unite, a afirmat joi seful diplomatiei de la Phenian, Ri Yonh-ho, cu prilejul summitului Miscarii de Nealiniere in Venezuela, transmite AFP, citata de Agerpres.
„Poporul din Coreea a facut cunoscut ca suntem pregatiti pentru a face un contraatac, impotriva provocarii din partea dusmanilor”, a declarat Ri Yonh-ho la o reuniune a ministrilor de externe, prealabila summitului care va avea loc la sfarsitul saptamanii pe insula Margarita (nord), potrivit traducerii unei interprete.
Avertismentul survine dupa ce bombardiere americane au efectuat marti misiuni de recunoastere in spatiul aerian sud-coreean, ca reactie la cel de-al cincilea test nuclear al Phenianului.
Ri Yonh-ho a justificat aceste teste ca un raspuns la ce a numit „amenintarile” Washingtonului care a efectuat zboruri similare celui de marti in replica la precedentele teste nucleare.
„Era inevitabil ca Republica Populara Democrata Coreeana (denumirea oficiala a Coreii de Nord) sa utilizeze optiunea armamentului nuclear dupa ce a facut totul pentru a salva securitatea nationala, avand in vedere amenintarile constante ale Statelor Unite”, a mai afirmat ministrul de externe.
In opinia sa, testele fac parte dintr-o politica de „legitima” aparare, pentru ca exercitiile militare americane au plasat Peninsula Coreeana „in pericol si in afara de orice control”.
„Armamentul nostru nuclear nu este in contradictie cu pozitia Miscarii de Nealiniere, care este antinucleara si antiproliferare”, a mentionat Ri Yonh-ho in fata omologilor si delegatilor din cele 120 de tari care alcatuiesc aceasta organizatie infiintata in perioada Razboiului Rece.
Trupele americane sunt prezente in Coreea de Sud din cursul Razboiului din Coreea (1950-1953) care s-a incheiat cu un armistitiu, si nu cu un tratat de pace. In prezent, in peninsula se afla aproximativ 28.000 de militari americani.