Sari direct la conținut

Piata principalelor tranzactii imobiliare din Romania a scazut cu 69% la inceput de 2008

HotNews.ro

Volumul tranzactiilor cu proprietati comerciale, care reprezinta grosul tranzactiilor de pe piata imobiliara, realizate in primele trei luni in Romania a fost de 119 milioane euro, in scadere cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield. Scaderea din Romania vine in contextul in care intreaga piata europeana a proprietatilor comerciale resimte in prezent criza creditelor, iar volumul tranzactiilor a scazut cu 37% fata de perioada similara din 2007.

Volumul tranzactiilor pe piata proprietatilor comerciale din Europa (numai tranzactiile dintre companii) a ajuns la 38,7 miliarde euro in primul trimestru din 2008, in scadere cu 37% fata de perioada similara din 2007. In Romania, volumul tranzactiilor a scazut cu 68%. Cele mai mari tranzactii s-au inregistrat in sectoarele de birouri (cu 56% din fondurile atrase) si retail (38% din fonduri). Hotelurile au atras 7% din sumele investite, in timp ce sectorul industrial nu a consemnat tranzactii majore, iar sectorul rezidential nu a inregistrat nicio tranzactie.

Investitorii sunt momentan in asteptare. In 2008 se estimeaza o valoare a tranzactiilor similara cu cea din 2007

Potrivit Cushman&Wakefield, in 2007 in Romania s-au tranzactionat proprietati imobiliare comerciale in valoare totala de 1,88 miliarde euro, toti banii provenind de la investitorii straini. Pentru acest an, se asteapta un nivel al tranzactiilor apropiat de cel din 2007.

“Investitorii au ramas pe primul trimestru din 2008 in asteptare, putine tranzactii importante fiind inregistrate. Pe termen scurt piata nu va inregistra schimbari substantiale, o imbunatatire a conditiilor fiind asteptata pentru partea a doua a anului. Per ansamblu estimarile pentru intreg anul 2008 se mentin la acelasi nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1,8-2 miliarde euro”, a declarat Costel Florea, sef al diviziei de piete de capital in cadrul Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Analiza Cushman&Wakefield arata ca majoritatea pietelor au inregistrat o scadere a activitatii tranzactionale pe masura ce gradul de nesiguranta s-a extins, cu exceptia catorva tari, printre care Austria, Bulgaria, Danemarca si Finlanda, care au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului trecut. Spania si Olanda au inregistrat de asemenea cresteri datorita tranzactiilor cu portofolii mari. In Marea Britanie, dupa caderea pietei din ultimele luni, activitatea in cele din urma s-a stabilizat, performantele primului trimestru din 2008 fiind similare cu cele de la sfarsitul lui 2007.

Se asteapta o redresare a pietei proprietatilor comerciale din Europa in a doua jumatate din 2008, dar valoarea totala a tranzactiilor va fi mai mica decat in 2007

Cushman & Wakefield este de parere ca situatia economica nu este, cel putin pana in prezent, atat de grava pe cat ar parea la prima vedere si ca „Europa inca pare pregatita sa iasa din ritmul incetinit in care a intrat si sa evite recesiunea”.

In acelasi timp, potrivit analistilor Cushman & Wakefield, „presiunile inflationiste ar trebui sa se domoleasca permitand Bancii Centrale Europene sa reduca dobanzile in a doua jumatate a anului”. Valoarea totala a tranzactiilor este estimata la 180-190 miliarde euro in 2008, in scadere fata de 2007.

Cushman & Wakefield este una dintre cele mai mari companii cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 221 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro