Sari direct la conținut

PIB/persoana ocupata – cum sta Romania in comparatie cu alte tari?

HotNews.ro

Conform Eurostat, in 2010, PIB per capita in Romania reprezenta echivalentul a 45% din valoarea medie la nivelul UE, procentul fiind calculat luand in considerare paritatea puterii de cumparare. In acelasi timp, populatia ocupata reprezinta mai putin de 60% din populatia adulta a tarii si doar 43% din populatia totala, procente cu care de asemenea ne situam pe unul dintre ultimele locuri in Europa, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cum PIB-ul este generat de cei care muncesc, un indicator mai bun decat PIB/capita il reprezinta PIB/persoana ocupata, iar pentru a vedea cum stam in comparatie cu altii la acest capitol putem folosi datele Bancii Mondiale.

Astfel, in anul 2008 (datele pentru 2009 si 2010 nu sunt inca disponibile), Romania avea un PIB/persoana ocupata egal cu 11.644 dolari calculati la valoarea din 1990 si ajustati potrivit paritatii puterii de cumparare. Tot in anul 2008, media UE era de $41.823, de unde rezulta ca, in Romania, o persoana ocupata produce o valoare adaugata egala cu 27.8% din media tarilor membre UE.

Dupa cum se poate observa in graficul alaturat (click pe imagine pentru marire), Republica Moldova, Albania, Macedonia sau Bosnia si Hertegovina se situeaza deasupra noastra, in top aflandu-se Irlanda, Belgia si Franta. Repet faptul ca cifrele sunt aferente anului 2008 si sunt ajustate conform PPC.

Daca luam in considerare perioada 1980-2008, Romania a inregistrat o crestre a PIB/persoana ocupata de 64,9%, in timp ce in Ungaria cresterea a fost de 84%, in Polonia de 116%, iar in Bulgaria de 52%.

La nivel mondial, cea mai mare crestere a fost inregistrata de China (+527%), iar cea mai mare scadere de Irak (-85%, de la $24.934 la doar $4.851).

  • De ce stam atat de rau

Pentru a intelege de ce stam atat de rau trebuie sa analizam structura populatiei ocupate. Dintre cele peste 9 milioane de persoane ocupate, aproape 3 milioane au statutul de lucrator familial neremunerat sau lucrator pe cont propriu, cea mai mare parte a acestora generand o valoare adaugata extrem de mica.

Mai mult, cu exceptia Greciei, Romania are cea mai mica pondere a salariatilor in totalul populatiei ocupate.

Surprinde insa situarea Republicii Moldova deasupra Romaniei la acest indicator, desi in valori nominale, PIB per capita este in Romania de 5 ori mai mare decat in Moldova ($7.500 vs $1.500 in 2009).

Intrand putin in detalii se observa ca, peste Prut, ponderea populatiei ocupate in total populatie este de doar 32%, fata de 43% in cazul Romaniei, astfel ca PIB-ul tarii se imparte la mai putine persoane.

In acelasi sens, banii trimisi in tara de moldovenii care lucreaza in strainatate reprezinta echivalentul a aproximativ 25% din PIB, spre deosebire de “doar” 3-5% in cazul Romaniei. Acesti bani contribuie la formarea PIB prin faptul ca majoreaza consumul populatiei, insa cei care trimit banii nu fac parte din populatia ocupata, ci din populatia inactiva.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro