Sari direct la conținut

Planeta a înregistrat cea mai fierbinte zi de când se fac măsurători

HotNews.ro
Val de caldura in Europa, Foto: Shutterstock
Val de caldura in Europa, Foto: Shutterstock

Duminică, 21 iulie 2024, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus al Uniunii Europene, citate de Reuters.

Temperatura medie a aerului la suprafaţa Pământului a atins duminică 17,09 grade Celsius – uşor mai ridicată față de precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 grade Celsius.

Valuri de căldură au pârjolit în ultima săptămână zone extinse din Statele Unite, Europa şi Rusia.

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depăşit duminică, conform înregistrărilor sale care datează din anul 1940.

Anul trecut, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, din 3 iulie până pe 6 iulie, în contextul în care schimbările climatice au dus la perioade de căldură extremă în emisfera nordică.

Fiecare lună începând din iunie 2023 – adică 13 luni la rând – a fost cea mai călduroasă de pe planetă de când se fac măsurători, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, a indicat Copernicus.

Unii oameni de ştiinţă au sugerat că 2024 ar putea depăşi 2023 și să devină astfel cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice şi fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au dus la creşteri și mai mari ale temperaturilor în acest an.

INTERVIURILE HotNews.ro